Gerald Babel-Sutter, grunnlegger og CEO av URBAN FUTURE Global Conference (UFGC19), Birigt Rusten og Stein Stoknes fra FutureBuilt.
Gerald Babel-Sutter, grunnlegger og CEO av URBAN FUTURE Global Conference (UFGC19), Birigt Rusten og Stein Stoknes fra FutureBuilt. (Foto: FutureBuilt)

10 temaer som vil forme fremtidsbyen

Ti viktige temaer står på agendaen når URBAN FUTURE Global Conference i dag lanserer sitt program. 3 000 byentusiaster innen politikk, byutvikling, eiendom og næring, innovasjonsmiljøer og start-ups, forskning og frivillige organisasjoner er forventet når konferansen går av stabelen i Oslo 22. – 24. mai 2019.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Blant temaene er lederskap, sirkulærøkonomi og bilfritt byliv. Men URBAN FUTURE er mer enn bare snakk. Byentusiaster deltar på konferansen for å lære, le, bli inspirert, dele, tenke nytt, skape, gå, sykle, svømme og oppleve byen som i 2019 er Europas miljøhovedstad.

– At Oslo er kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019 betyr at vi er en av Europas mest handlekraftige byer innen miljø og klima. Vi har satt oss veldig ambisiøse mål, og flere av dem er vi allerede i ferd med å oppfylle. Når man jobber med langsiktige endringer i en by tror jeg imidlertid det er helt vesentlig at ett mål alltid prioriteres: Vi skal sette menneskene i byen først. Det må være utgangspunktet for alt vi foretar oss, sier Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling.

Her er hun helt på linje med Gerald Babel-Sutter, grunnlegger og CEO av URBAN FUTURE, som lurer på hva slags byer vi ville få om det faktisk var innbyggernes trivsel som var førsteprioritet.

– Å skape byer som gir fornøyde innbyggere virker som en temmelig innlysende politisk kampsak, men allikevel ser vi at mange byer har få grøntområder, utilgjengelig sjøfront og tett biltrafikk, sier han. På URBAN FUTURE får du møte dem som virkelig tror på og gjennomfører endring. Men du får ikke bare høre suksesshistoriene, på «Fuck up night» får du også høre de gode intensjonene som feilet. Det gir viktig læring, sier han.

Setter innovativt lederskap på agendaen

Én viktig faktor for å lykkes er godt lederskap. På URBAN FUTURE vil flere inspirerende ledere fortelle om hvilke grep de har gjort og hvilke faktiske endringer dette har ført til i deres nærmiljø.

En av dem er Erion Veliaj, ordføreren i Tirana, Albania som har omgjort områder som tidligere var forbeholdt biler til områder for gående og syklende – i en by hvor bilen ses på som et statussymbol. Nederlenderne Lior Steinberg og Jorn Wemmenhove vil vise frem hvilke effektfulle små og store grep de har gjort for å skape økt trivsel i byrommene gjennom det tverrfaglige prosjektet HUMANKIND.

I tillegg planlegges det 40 inspirerende turer til små og store prosjekter i Oslo-området, som en sniktitt på det nye Munchmuseet i Bjørvika.

Bærekraftig arkitektur for en bærekraftig fremtid

FutureBuilt er medarrangør av URBAN FUTURE, og vil gi deltakere av konferansen et dypdykk ned i forbildeprosjektene i Oslo, Bærum, Asker og Drammen.

– Vi tror på eksemplets makt, at 50 forbildeprosjekter har store ringvirkning i markedet, og ikke minst, at de inspirerer forover-lente utbyggere og kommuner til klimahandling. Se bare på Oslos meget dristige ambisjon om heretter kun å bygge plusshus, sier Birgit Rusten og Stein Stoknes i FutureBuilt.

– Sammen med Urban Future-teamet lanserer vi nå den mest omfattende og spennende byutviklingskonferansen i Skandinavia så langt og inviterer med det også resten av verden til å bli med oss å dele og lære – og bli inspirert. Og vi gleder oss stort, avslutter de.

LANDSKAPSARKITEKTUR/ 7. desember 2018

Studentby med blågrønn ramme

Campus Ås skal få nesten 800 nye studenthybler i massivtre. Swecos rådgivere har vært med på prosjektet fra dag én. – Det er stor stas å få følge et prosjekt helt fra tidlig fase til realisering, sier Swecos landskapsarkitekt Ingrid Fallet. Les hele saken

Til toppen