Slik skal det nye solcelletaket på Holmlia skole se ut.
Slik skal det nye solcelletaket på Holmlia skole se ut. (Illustrasjon: Marion Gardette / Arkitektskap)

3,9 millioner kroner til solceller og energilagring på skole

Klimaetaten i Oslo kommune har bevilget hele 3,9 millioner kroner til solceller og energilagring på Holmlia skole.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Klimaetaten i Oslo kommune har et budsjett som deler ut penger til klimareduserende tiltak. Miljørådgiver Bodil Motzke i Undervisningsbygg vurderte Holmlia skole som en god kandidat for støtte fra budsjettet, og sendte inn en søknad for skolen på vårparten i år. Holmlia skole har behov for oppgradering av teknisk anlegg og nytt tak. Taket egner seg bra for solceller, og var derfor et godt tiltak for å få ned energiforbruket på skolen. Søknaden ble innvilget.

- Dette var gøy for Holmlia skole! 3,9 millioner vil være et godt bidrag for solcelleanlegget og energilagringen, forteller Bodil.

Nye utdelinger fra Klimaetaten

Oslo kommune har en utbredt grønn strategi, men Klimaetatens utdelinger er noe helt nytt.

- Bevilgningen til Holmlia skole er et konkret tiltak som viser handlekraft i satningen på ny fornybar energi, sier Bodil.

Energiforbruket på Holmlia skole var i 2016, på ca. 500.000 kWh i året. Dette reduseres med hele 20 prosent ved å gjennomføre tiltaket på bygget som etterisolering og mer energieffektive ventilasjonsanlegg.

- Ved i tillegg å montere solceller på taket reduseres energiforbruket ned til 230.000 kWh i året, som er over en halvering av energiforbruket, sier Bodil Motzke.

Solceller til glede for egen skole og naboskolen

Solcellene på Holmlia skole er plassert på taket av de to skolebygningene, hvor deler av anlegget vil levere produsert strøm til eget forbruk på Holmlia skole, mens andre deler av solcelleanlegget vil produsere strøm til naboskolen, Lusetjern skole. Overskuddsenergi fra solcelleanlegget vil bli levert på nett eller lagret på bygget.

Overskuddsenergi fra solceller vil for øvrig være et tema ved Dialogkonferansen som planlegges på nyåret, hvor vi ønsker å utfordre markedet på gode og miljøvennlige løsninger for bruk eller lagring av overskuddsenergien. Skolebygg som har stengt om sommeren, men også i helger vil ha overskudd av energi som vi ikke får benyttet på eget bygg. I Dialogkonferansen vil Undervisningsbygg sammen med andre kommuner og statlige foretak være i dialog med leverandørmarkedet for å lete etter innovative løsninger.

BIM/24. september 2018

Cramo lanserer BIM-tjenester

I mai i år inngikk Cramo avtale med Pro-Consult for å kunne utvikle konsepter og tjenester med smart teknologi. Cramo satser tungt på digitalisering, og målet er å bidra til mer effektiv prosjektledelse og prosjektgjennomføring, som gir lønnsom og bærekraftig vekst i bygg- og anleggsbransjen. Les hele saken

DIGITALE VERKTØY/24. september 2018

Vil bli blant Norges fremste innen digitale verktøy for BA næringen

Devinco i Trondheim kjøper majoriteten av aksjene i Bergensbedriften Mobile Worker, og de ansatte vil utgjøre de resterende eierne. Samlet vil de to selskapene få over 80 ansatte og en forventet omsetning på nærmere 100 millioner i 2018, og dermed bli en av Norges største kompetansemiljø innen digitale og skybaserte løsninger for bygg- og anleggsbransjen. Les hele saken

Til toppen