Prosjektet Agropolis vekker begeistring internasjonalt. Nå mottar Dark Arkitekter to priser for prosjektet som handler om å bo urbant samtidig som matproduksjonen opprettholdes.
Prosjektet Agropolis vekker begeistring internasjonalt. Nå mottar Dark Arkitekter to priser for prosjektet som handler om å bo urbant samtidig som matproduksjonen opprettholdes. (Illustrasjon: Dark Arkitekter)

«Agropolis» vinner internasjonale priser

Pilotprosjektet Agropolis, som er planlagt realisert i Mjøndalen, vekker internasjonal oppmerksomhet. Vestaksen Eiendoms arkitekter, Oslo-baserte Dark Arkitekter, mottar nå to arkitekturpriser for sine ideer om å forene moderne byliv og matproduksjon.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det er The Architecture MasterPrize (AMP) som står bak prisene. Dark mottar priser i to kategorier i konkurranse med de beste arkitektur-, interiør- og landskapsdesignere innen designkvalitet og innovasjon.

Ideen bak Agropolis er at innbyggerne kan bo sentralt og produsere sin egen mat. Prosjektet, som ble lansert under Arendalsuka, er ment å danne et mønster for bærekraftig urbanisering også andre steder i landet.

I tillegg til å vekke lokal og nasjonal oppmerksomhet, står nå Agropolis på agendaen til det internasjonale arkitektmiljøet. Konseptet vekker begeistring, blant annet fordi det tar opp i seg to sentrale problemstillinger; fremtidens arealbruk og hvordan maten skal produseres. Dark Arkitekter er eneste norske prisvinneren blant et stort antall store og kjente arkitektfirmaer fra hele verden. 

– Vi i Dark Arkitekter synes det er en ære å vinne en så prestisjefylt pris, ikke minst på grunn av prosjektets karakter. Agropolis er utviklet i tett dialog med grunneier, en ambisiøs eiendomsutvikler og vårt søsterkontor Lark Landskap. Det at Vestaksen Eiendom tør å satse på et prosjekt som i hovedsak handler om helhetlig bærekraft og som har fokus på matproduksjon i tett befolkede områder, viser ambisjoner. Vi er takknemlig for å kunne bidra til å realisere visjonen, uttaler Arne Reisegg Myklestad som er partner og daglig leder i Dark Arkitekter.

Arkitektene og oppdragsgiver Vestaksen Eiendom er opptatt av at Agropolis er et prosjekt for fremtiden og at det svarer på klimautfordringene ved å tilby nye boformer og muligheter til å delta i matproduksjonen.

– Prisene, som Dark nå mottar, er en bekreftelse på at vårt konsept er riktig og fremtidsrettet. For oss som eiendomsutviklere er det inspirerende å samarbeide med arkitekter som forstår konseptet, som er kreative og som vi evner å utvikle ideene sammen med, uttaler administrerende direktør Morten Hotvedt i Vestaksen Eiendom. 

MILJØ/21. februar 2019

40.000 billass spares med Yara Birkeland

– Dette er et svært spennende prosjekt. Ikke fordi det har hatt spesielt store tekniske utfordringer, men fordi det representerer en sterk miljøsatsing og er en spydspiss på sitt felt. Her har vi fått være med på å være helt i front i utviklingen, og det setter vi pris på. Les hele saken

HMS/21. februar 2019

Bedre kjønnsbalanse gir mer på bunnlinjen

– Tallenes tale er klar. Nå har byggebransjen om lag 2% kvinnelige fagarbeidere. Alt tyder på at de bedrifter som sørger for å skaffe seg en bedre kjønnsbalanse, tjener mer penger. Logisk betyr det da at om byggebransjen hadde gjort en sterkere innsats for å bedre kjønnsbalanse, hadde bunnlinjen sette hyggeligere ut. Les hele saken

Til toppen