Kristian Sivertsen viser stolt fram Wiconas vindusramme i gjenvunnet aluminium.
Kristian Sivertsen viser stolt fram Wiconas vindusramme i gjenvunnet aluminium. (Foto: Anders Høilund)

Aluminium, en versting som kan brukes om igjen fra gamle bygg

Wicona tilbyr blant annet aluminiumsprofiler, tilbehør og beslag. Prosjektmedarbeider Kristian Sivertsen og Ragnhild Lokna Nygård, Byggeteknisk rådgiver i Nygård Hydro building har spennende ting å fortelle på sin stand i utstillingslokalet.

  • aluminium
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Nå er det mulig å gjenvinne aluminium fra gamle bygg, og det uten at aluminiumen blir forringet, sier de.

– Aluminium er veldig holdbart, men det har tidligere ikke vært lønnsomt å gjenvinne den fra utgåtte bygg. Vårt mål er å kunne bruke 75% av aluminiumen på nytt. Vi har foreløpig ett produkt hvor det er brukt resirkulert aluminium. Det er i denne aluminiumsprofilen her, sier Sivertsen, og viser en moderne vindusramme.

– I tillegg er dører og beslag gjennvunnet aluminium noe vi snart kan tilby, sier Lokna Nygård.

Cradle to Cradle sertifisering

Wicona arbeider i sertifiseringssystemet Cradle to Cradle. Der blir produkt som kan og blir gjenvunnet godkjent. Wiconas aluminiumsprofiler kan brukes på nytt og på nytt.

– Aluminium kommer ofte dårlig ut på klimaregnskap fordi det er svært kraftkrevende å produsere, forklarer Sivertsen.

I tillegg til at det kreves mye energi for å produsere, har utvinning av råstoffet bauksitt vist seg å gi til dels alvorlig forurensing. I selve produksjonsprosessen ble det tidligere sluppet ut mye klimagasser, men forbedrede produksjonsmetoder har nå redusert den forurensningen.

– Vi ser at det stadig blir lagt krav på at materialer brukt i byggeprosesser skal kunne gjenvinnes. Det er bra, og vi ønsker å være med å bidra til dette, sier Sivertsen.

Wiconas stand på Building Green var en av de mest besøkte. Det var tydelig at dette var noe som traff publikum på en positiv måte.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen