Åpner Norges grønneste butikk

Åpner Norges grønneste butikk

NorgesGruppen Eiendom har bygget landets grønneste butikk, KIWI Dalgård, som åpner i Trondheim 7. september. Ved hjelp av solceller og grunnbrønner produserer butikken mer energi enn den bruker. Overskuddet leveres som varmtvann til radiatorene i 60 leiligheter på nabotomten.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Mange snakker om det grønne skiftet. Vi gjennomfører det, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Leverer energi til nabolaget

Taket og veggene på KIWI Dalgård er dekket av 560 kvm solceller som produserer 56 000 kWh i året. Rundt butikken er det boret åtte 270 meter dype grunnbrønner som gir bergvarme tilsvarende 600 000 kWh i året. Sammen med varmegjenvinning fra kjøle- og frysedisker gir dette mer energi enn butikken bruker.

Enova bidrar

Merkostnaden for miljøtiltakene er åtte millioner kroner. Enova har bidratt økonomisk med tre millioner kroner til utprøving av solcellene på butikken.

[factbox id="1"]

– Denne miljøbutikken er et nytt eksempel på at KIWI og NorgesGruppen går foran i en utvikling som vi i Enova setter utrolig stor pris på, og er helt avhengig av for å nå våre mål, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Grønn transport

Også transporten av varer til KIWI Dalgård blir miljøvennlig. Fra 2018 skal lastebiler fra NorgesGruppens grossist ASKO gå på el eller hydrogen produsert med egne vindmøller og solceller. ASKO har som ambisjon å være selvforsynt med ren energi i 2020.

– KIWI er kjeden med flest butikker her i landet, så det er klart vi har et ansvar for å ligge i front. KIWI skal gjøre det enkelt for kundene våre å ta grønne valg, sier KIWI-sjefen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpner

Kulturminister Linda Hofstad Helleland klipper snora når KIWI Dalgård åpner torsdag 7. september kl. 10.

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen