ARCHICAD 22 – Norsktilpasset versjon lansert
(Illustrasjon: Barbara Buhler)

ARCHICAD 22 – Norsktilpasset versjon lansert

ARCHICAD 22 utvider grensene for hva som er mulig med BIM og setter i tillegg fokus på design av fasader, ytelse i 2D, samt behovet for dokumentasjon.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Fasadeverktøyet (Curtain Wall) har blitt kraftig forbedret og er nå et reelt designverktøy. Dette gir stor frihet til kreativitet og design, samtidig som det sørger for at alt er konstruksjonsmessig korrekt. Verktøyet har med de nye mulighetene også fått enda bedre støtte for algoritmisk design gjennom to-veis koblingen for ARCHICAD-Grasshopper.

– Vi har hentet erfaringer fra GIS-programmer og ARCHICAD støtter nå bruk av GPU (Graphics prosessor unit). Dette sammen med en ny patentert algoritme for utnyttelse av ledig prosessorkraft, forbedrer evnen til kontinuerlig zooming og panorering i 2D vesentlig.

Med Parametric Custom Profiles kombinerer man styrken i parametrisk design og friheten til å kunne enkelt lage utgangspunktet for disse selv. Profiler kan nå være utgangspunktet for mange forskjellige varianter, og redigeres direkte i både 2D og 3D.

Med ARCHICAD 22 innføres også muligheten til å benytte matematiske og logiske uttrykk (logical expressions). Opprett elementegenskaper ved hjelp av numerisk, tekst eller boolsk data, og bruk disse egenskapene til å merke eller filtrere elementer og presentere dem grafisk, i tabellform eller til andre formater slik som IFC. Denne nye funksjonaliteten øker muligheten til å automatisk berike modellen med informasjon, også kalt «I’en i BIM».

Dette kan for eksempel benyttes til å:

  • Hente data fra forskjellige parametere og samle det til en sammensatt kode, slik som Statsbyggs tverrfaglige merkesystem (TFM).
  • Sjekke design opp imot krav og regler, slik som f.eks. plassbehov for elever i et klasserom, eller riktig brystningshøyde og størrelse på vindu når det er en rømningsvei.
  • Regne ut materialmengder og priser, eller fordele kostnader og areal i f.eks. forvaltning, drift og vedlikehold (FDV).

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen