Årets beste bacheloroppgave innen brann

Årets beste bacheloroppgave innen brann

Tre studenter ved Høgskolen i Stord / Haugesund mottok en pris på 20.000 kroner for sin bacheloroppgave om brannegenskapene til 3-lagsvinduer.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Studentene har gjort en flott jobb, og resultatene kan benyttes som bakgrunnskunnskap i praktisk arbeid med brannsikring av bygninger, sier juryleder og faglig leder i Firesafe Consulting, Håkon Winterseth.

[img id="1"]

Nyttig innsikt for brannsikring

Torsdag 9. juni ble den årlige prosess- og sikkerhetsdagen gjennomført ved Høyskolen i Stord/Haugesund. Her presenterte over 100 ingeniørstudenter sitt bachelorprosjekt, og prisen for beste brannprosjekt ble delt ut. De tre studentene Joachim Skogseide, Christer Rake og Pål Ruud imponerte juryen med sin oppgave om brannegenskapene til 3-lagsvinduer.

- Studentene har gjennomført gjennomtenkte fullskala-tester på en troverdig måte. De har klart å gi en god illustrasjon på hvordan 2- og 3-lagsvinduer kan oppføre seg i brann, sier Winterseth.

Resultatene gir nyttige indikasjoner for de som prosjekter brannteknikk, da det er en utfordrende oppgave å gjennomføre troverdige fullskalaforsøk.

-Mange faktorer og feilkilder kan bidra til upålitelighet. Studentene har klart å være i forkant og funnet gode måter å gjennomføre forsøkene på, selv utendørs i vestlandsvær, sier Winterseth.

[factbox id="1"]

Viktig for samfunnet

Prisen på 20.000 kr gis av brannsikringsselskapet Firesafe AS, og går til en bachelorstudent, eller gruppe, med en nytenkende idé i forhold til fremtidens brannsikring.

- Samarbeidet er en del av Firesafe som målsetting om å bidra aktivt i utviklingen av brannforebyggende arbeid i samfunnet, sier Morten Ameln, administrerende direktør i Firesafe.

Prisen har i senere år gitt nyttig kunnskap for brannsikringsbransjen.

- Studentene har smarte hoder, og juryen var imponert over nivået på oppgavene. Arbeidet de gjør er veldig relevant for fagmiljøet, sier Ameln.

JURIDISK/25. april 2019

Kjøper har fortsatt risikoen for om tomten kan utnyttes

Høsten 2018 avsa Høyesterett dom hvor kjøpet av en boligtomt ble hevet, da det viste seg at tomten var ubebyggelig som følge av et offentligrettslig byggeforbud. Enkelte har oppfattet at dette kunne være en oppmyking av kjøpers risiko og at det nå er mindre behov for å sjekke tomten grundig før kjøp. Les hele saken

Til toppen