Arthur Buchardt til Oslo med verdens høyeste trehus

Arthur Buchardt til Oslo med verdens høyeste trehus

Arthur Buchardt har kastet seg inn i verdensmesterskapet om høyeste bygning i tre. Onsdag kommer eiendomsinvestoren til Den nasjonale konferansen for trearkitektur for å presenterte Mjøstårnet, som blir verdens høyeste bygning når det står ferdig i 2018.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Flere om tittelen 

[img id="1"]

Det er duket for kamp i verdensklasse når Buchardt møter de andre konkurrentene som kommer til Den 3. nasjonale konferansen for trearkitektur.

Her møter han Karl-Heinz Weiss fra det australske eiendoms- og utbyggerselskapet Lend Lease som er regjerende verdensmester med Forté Living Building og bergensarkitekten Marina Trifkovic fra Artec arkitekter og ingeniører som overtar verdensrekorden om kort tid i Mer om Treet i Bergen.

Arkitekten Geir Brendeland som hadde verdensrekorden i Trondheim i 2005 og altså kommende verdensmester Arthur Buchardt skal bistå det hele.

Mjøstårnet og Mjøsparken

Arthur Buchardt har som ambisjon å trone pallen i 2018 med Mjøstårnet og Mjøsparken i Brumunddal, med et bygg på 66 meter høyt og 17 etasjer. Det første byggetrinnet skal stå ferdig i 2018, med en kostnadsramme på 450 millioner kroner. Alt i tre.

Når Mjøstårnet blir ferdig vil det være 22 meter høyere enn Treet i Bergen.

Det var i forrige uke Arthur Buchardt for første gang presenterte sine byggeplaner for Ringsakerpolitikerne og pressen. Bygget skal romme 50 hotellrom, 21 leiligheter, kontorarealer, restaurant.

I neste byggetrinn vil Buchardt bygge ytterligere tre leilighetsbygg med leiligheter og mulig et kommunalt svømmeanlegg med to 25-metersbaner og et terapibasseng inne på området til Mjøsparken. I følge Hamar Arbeiderblad har Buchardt Voll Arkitekter AS med seg på laget.

Bygget skal være et nullutslippbygg.

Trolig vil reguleringsplanen blir politisk behandlet tidlig til høsten. Buchardt ønsker at dette skal bli et fyrtårn for Brumunddal og Ringsaker, men også et utstillingsvindu for treindustrien.

Tre blir rimeligere

Aasmund Bunkholt i TreFokus sier til Nationen at han ikke har tvil om at markedet for trebygg har utviklet seg veldig positivt bare de siste fem årene. Han understreker at kompetansen har blitt bedre i hele verdikjeden, fra eiendomsutviklere, arkitekter, entreprenører og treindustrien.

- Jo mer tre brukes, dess mer kostnadseffektivt blir det. Nå er det faktisk utviklet konsepter som er rimeligere enn stål- og betongkonstruksjoner, sier Bunkholt til Nationen.

I mai signerte Frogn kommune kontrakt om et nytt helsebygg i Drøbak, på 12.000 kvadratmeter i massivtre. Bygget blir et av de største massivtreprosjektene i Norge noensinne. Prisen er i følge Bunkholt lavere enn med andre materialløsninger.

Til Nationen sier han at det er næringsbygg, privat og offentlig som vil utgjøre størstedelen av markedet. Sånn sett er Mjøstårnet og Mjøsparken i Brumunddal og Frogns sykehjem viktig. Slike bygg baner vei mot større massemarkeder og større muligheter, sier han.

Til toppen