Avdekket store mangler av lovpålagte tester

Avdekket store mangler av lovpålagte tester

Eiere av kjøle- og ventilasjonsanlegg gjennomfører ikke lovpålagte tester. Kontroller gjennomført av Miljødirektoratet avdekket at halvparten ikke utfører tester som kan forhindre lekkasje av fluorholdige klimagasser.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Miljødirektoratet kontrollerte høsten 2015 29 kjøpesentre, hotell, sykehus, rådhus, kultur- og konserthus.

Nærmere 48 % av virksomhetene kunne ikke dokumentere at lekkasjetester av anleggene var gjennomført. Større ventilasjonsanlegg skal jevnlig vedlikeholdes og testes for lekkasjer.

- Dette er viktig for å forhindre utslipp av de sterke klimagassene. At så mange ikke kan dokumentere at de jevnlig gjennomfører lekkasjetesting er derfor alvorlig, sier seksjonssjef i Miljødirektoratet, Ragnhild Orvik i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

[img id="1"]

10 % av foretakene hadde hyret inn firmaer uten F-gass sertifiserte firmaer til å gjennomføre vedlikeholdet. Det er ulovlig og kan føre til en større risiko for utslipp av skadelige klimagasser. Denne typen arbeid setter krav til kompetente fagfolk med tilstrekkelige sertifiseringer.

- Det er svært viktig at de som utfører dette vedlikeholdet vet hvordan man skal behandle disse gassene forsvarlig. GK Kulde er F-gass sertifiserte og kan utføre disse oppgavene, påpeker fagdirektør Kulde Ole Jørgen Veiby i GK Inneklima.

Kontrollene avdekket også at over halvparten av de kontrollerte anleggene manglet lovpålagt merking.

Fem av åtte kontrollerte sykehus benytter fortsatt den ozonreduserende gassen R 22. Det er per i dag ikke ulovlig, men det er forbud mot å etterfylle.

- Hvis sykehus mangler gass, og en akutt-situasjon oppstår, kan da sykehuset komme til å måtte etterfylle med denne gassen. Dette ble forbudt 1. januar i fjor. Vårt råd er derfor at sykehuseierne bør skifte ut slike anlegg, sier Orvik.

GK Inneklima har gode erfaringer med å skifte ut R 22-anlegg for flere kunder.

- Vi tilpasser anlegget etter byggets behov, og hjelper byggeier med å finne det optimale alternativet – både når det gjelder energieffektivitet og optimalt inneklima, sier Ole Jørgen Veiby.

FASADE/21. februar 2018

Lansere et revolusjonerende monteringssystem

I april 2018 vil Q-railing lansere et revolusjonerende monteringssystem som skal gjøre det svært så enkelt å montere glass. Q-railing vil presentere det nye monteringssystemet på messen Fensterbau Frontale i Nürnberg 21. - 23- mars og via en direktestrømming på Facebook kl. 14.00 21. mars. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen