Hvordan kan vi lage et system for at vi skal finne frem til veiledere, tipshefter og andre hjelpemidler, som finnes for at bransjen enklere kan velge materialer med lavere klimafotavtrykk? Det diskuterte denne gjengen på Materialforum 12. februar.
Hvordan kan vi lage et system for at vi skal finne frem til veiledere, tipshefter og andre hjelpemidler, som finnes for at bransjen enklere kan velge materialer med lavere klimafotavtrykk? Det diskuterte denne gjengen på Materialforum 12. februar. (Foto: Grønn Byggallianse)

Behov for hjelp til å velge miljøvennlige materialer

Tirsdag 12. februar var igjen hele verdikjeden samlet hos Grønn Byggallianse for å delta på Materialforum. Alt fra byggherrer, entreprenører, rådgivere, arkitekter og produsenter var representert på møtet der temaet var «tilgjengeliggjøring av kompetanse».

  • Miljø
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Byggherrer, rådgivere og arkitekter synes det er vanskelig å formulere krav og velge miljøvennlige materialer i byggeprosjekter. Produsenter og leverandører synes det stilles for lite konkrete krav eller ingen krav som tvinger dem til å tenke nytt og mer bærekraftig i sin produksjon. 

Temaet denne gangen var derfor hvordan kan vi sammen kan få oversikt over informasjon, veiledere og tipshefter for å velge miljøvennlige materialer - det vil si giftfritt, sirkulært og med lave klimagassutslipp. 

Gjennom gruppearbeidene ble det synliggjort hvor mye frustrasjon som finnes i bransjen når det gjelder materialvalg - som hva er giftfritt, hvordan definere referansebygg mhp klimagassregnskap, og hva er et sirkulært bygg. 

Materialforum endte i en oversikt, der alle veilederne om miljøvennlige materialer ble satt opp i system i stegnormen. Grønn Byggallianse vil jobbe med å lage et virtuelt kart som viser hvilken veileder som kan benyttes i de ulike stegene og hvordan den kan brukes i prosjekt. Kartet vil bli publisert på byggalliansen.no.

Materialforum er et samarbeid mellom Grønn Byggallianse og Byggevareindustrien. ENOVA var også deltaker.

BYGGEPLASS/20. mars 2019

Slik skal AF og Cramo effektivisere byggeplassen

For å effektivisere byggeprosessen, er utleieselskapet Cramo fast til stede på AF Gruppen og Oslo S Utviklings byggeplass i Bjørvika. Målet er å øke produktiviteten ved å alltid ha riktig utstyr tilgjengelig og korte ned leietiden på utstyr. Les hele saken

BREEAM/18. mars 2019

Vant milliardoppdrag i Bærum

Bærum kommune og Veidekke har inngått avtale om å bygge Oksenøya senter på Fornebulandet. Senteret får en meget sterk miljøprofil og skal inneholde en stor barneskole, barnehage, idrettsanlegg og et bo- og behandlingssenter. Oppdraget, som ble vunnet i en pris- og designkonkurranse, er verdt i overkant av 1,1 milliard kroner ekskl. mva. Les hele saken

Til toppen