Fra venstre juryens formann Cecilie Andersson sammen med Petter Hope, Ivar Samset, Heidi Eriksen, Christel Øen, Øyvind Rye og Aslak Sverdrup, alle fra Avinor.
Fra venstre juryens formann Cecilie Andersson sammen med Petter Hope, Ivar Samset, Heidi Eriksen, Christel Øen, Øyvind Rye og Aslak Sverdrup, alle fra Avinor. (Foto: Avinor)

Bergen lufthavn Flesland er tildelt Eiendomsprisen 2018

Hvert år deler eiendomsbransjen i Bergen ut eiendomsprisen til et spennende bygg og eiendomsprosjekt. Kriteriene for å bli nominert er at prosjektet har lagt vekt på funksjonalitet, estetikk og samfunnsmessige hensyn, som miljø og kommunikasjonsmessige løsninger.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

I år kunne Bergen lufthavn med lufthavndirektør Aslak Sverdrup i spissen, hente hjem prisen for utbyggingsprosjektet ny terminal på Bergen lufthavn, Flesland.

«Da kineserne bygde den forbudte by i Beijing syntes de det var noe som manglet- et fjell- så de bygde ett. Det ga både god Feng Shui og en fin innsjø man kan promenere rundt. Alle var, og er enige om at det er fint, både med fjellet og med vannet. Det gir karakter og stemning til palassområdet.

Da Avinor skulle bygge ny terminal på Flesland fjernet de et halvt fjell og fordelte det ut på egen tomt, inkludert i et tjern inne på eget område og fikk dermed planet ut.

Når slik rasering sjelden gir kvalitativt romlige grep, må man spørre seg: Hvordan i all verden kan konklusjonen være den samme som rundt den Forbudte by; ... imponerte brukere, tilfredse ansatte, fornøyde oppdragsgivere, omgivelser som på meningsfulle måter får inngå i prosjektet?»

Slik starter juryformann Cecilie Andersson for Eiendomsprisen 2018 i Bergen sin begrunnelse for årets tildeling.

Aslak Sverdrup takket i sin tale arkitekten, prosjektet, alle de tusen som har bygget, flyselskapene, samarbeidspartnerne, og sist men ikke minst, alle ansatte som har bidratt inn i prosjektet og til en svært vellykket åpning.

Juryen sier i sin begrunnelse at de i år har sett etter prosjekter som hadde ambisjoner utover eget byggeri, «et bygg som klarte å inngå i den stedlige sammenhengen og tilføre stedet, programmet og områdeutviklingen nye ambisjoner.»

Juryen landet på valget av det nye terminalbygget av flere grunner, og er ikke bare imponert over bygget, men også selve byggeprosessen og alle forberedelsene til en åpning av ny flyterminal over natten.

Om bygget sa juryen:

«Hovedgrepene for den nye terminalen er romlig sett gedigne og generøse, men uten å være prangende, nærgående eller påtatte. Dette er et bygg som på en behagelig måte blir et bakteppe for livet som går sin gang. Noen ganger er flyene forsinket og det oppstår køer, men rommet er stadig der med en ro og en ivaretagelse av situasjonen, der det er luftigheten, utsynet til fjord og fjell, og oversikten som får spille hovedrollen.»

Juryen mener prosjektet har klart å ivareta en fleksibilitet som kan svare på endrede behov gjennom ulike årstider, med skjerpede sikkerhetskrav og endrede strømninger i reisemønster.

Juryen har bestått av Egil Herman Sjursen (Holberg Fondene), Hans Martin Moxnes (EBA), Cecilie Andersson (Bergen Arkitekthøyskole).

ALUMINIUM/17. oktober 2018

Aluminium, en versting som kan brukes om igjen fra gamle bygg

Wicona tilbyr blant annet aluminiumsprofiler, tilbehør og beslag. Prosjektmedarbeider Kristian Sivertsen og Ragnhild Lokna Nygård, Byggeteknisk rådgiver i Nygård Hydro building har spennende ting å fortelle på sin stand i utstillingslokalet. Les hele saken

BÆREKRAFT/17. oktober 2018

Saga Wood et miljøvennlig alternativt til trykkimpregnerte materialer

– Vi er her fordi vi tror helt og fullt på å at også i byggenæringen vil det settes krav til en mer miljøvennlig bransje. Dette ligger i vår DNA å arbeide miljøvennlig, sier Lars Høymann Kristensen fra Saga Wood. Les hele saken

BUILDING GREEN/17. oktober 2018

Building Green feirer Oslo sin status som miljøhovedstad

Møtestedet Building Green ble etablert i 2011, og har stadig vokst og blitt viktigere for Skandinaviske utbyggere. Nå er Building Green Norden største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur. Møtestedet tar opp viktige utfordringer for bærekraftige nybygg og rehabilitering av eldre bygg. I København i fjor, ble utstillingen og konferansen besøkt av rundt 8 000 mennesker. Les hele saken

Til toppen