Byggets nye løsninger er fleksible, og tilrettelegger for moderne medieproduksjon, med åpne kontorlandskap, tekniske løsninger, studioer og sosiale møteplasser.
Byggets nye løsninger er fleksible, og tilrettelegger for moderne medieproduksjon, med åpne kontorlandskap, tekniske løsninger, studioer og sosiale møteplasser. (Rasmus Hjortshøj)

Bergens nye signalbygg er åpnet

Denne uken åpnet Media City Bergen, et nytt signalbygg mellom de syv fjell. Arbeidet med å transformere det karakteristiske bygget fra tidlig 80-tall startet i 2014, og Sweco har hatt ansvar for nesten alle fag.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Dette har vært et spesielt prosjekt å jobbe med, sier Eva Lothe, avdelingsleder for Brann og akustikk i Sweco. Her har vi måttet komme opp med mange nye løsninger for å tilfredsstille de ulike kravene. Blant annet har vi åpnet opp et seks etasjer høyt atrium, og bygget har blitt prosjektert med veldig avanserte tekniske anlegg. Det har også vært et mål å oppnå klassifiseringen BREEAM Very Good. Over 30 Sweco-kolleger har bidratt på en fantastisk måte, og alle jeg har snakket med av eier, entreprenører og leietakere skryter uhemmet av bygget, sier Lothe.

I 2014 startet arbeidet med signalbygget, og i prosjekteringsfasen ble eksisterende bygg strippet ned til bærekonstruksjonene før totalrenoveringen startet. I tillegg ble det utvidet med 10 000 m2. Byggets nye løsninger er fleksible, og tilrettelegger for moderne medieproduksjon, med åpne kontorlandskap, tekniske løsninger, studioer og sosiale møteplasser.

Swecos dyktige team, med Eva Lothe som nummer én foran fra venstre.
Swecos dyktige team, med Eva Lothe som nummer én foran fra venstre. Foto: Sweco

Godt samarbeid med totalentreprenøren

Under prosjekteringen ble det opprettet et felles prosjektkontor, først i Swecos lokaler, senere ved byggeplassen, og dette bidro til et tett samarbeid mellom de involverte. HENT har vært totalentreprenør, og MAD as er arkitektene bak bygget.

–  Det var et godt samspill med både entreprenør og arkitekt, noe vi fikk til fordi det var dyktige fagfolk på alle sider. Sammen fant vi gode løsninger som lot seg gjennomføre i et eksisterende bygg med de forutsetningene og begrensningene det medfører, forklarer Lothe.

Samler mediebransjen

HENT har vært totalentreprenør, og MAD as er arkitektene bak bygget.
HENT har vært totalentreprenør, og MAD as er arkitektene bak bygget. Foto: Mad Arkitekter

Media City Bergen samler TV 2, NRK, BT og BA under samme tak i DNBs gamle kontorbygning i Lars Hilles gate. Flere aktører med tilknytning til bransjen, blant andre grafikkselskapet Vizrt og medieutdanningen ved Universitetet i Bergen flytter også inn i bygget. 

Lothe forteller at et tett samarbeid med brukerne var viktig under arbeidet med det store prosjektet. 

–  Vi hadde hyppig kontakt med de fremtidige brukerne, og de deltok aktivt ved å dele sine behov. Å samarbeide med blant andre TV2 og NRK om detaljprosjektering av datahall var en ekstra spennende utfordring. Tilbakemeldingene er utelukkende positive, og det er ingen tvil om at vi har prosjektert et bygg vi kan være stolte av.

BÆREKRAFT/25. mai 2018

Stor interesse for mer kunnskap om bærekraftig bygg

Nordens største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur kommer for første gang til Oslo i oktober. Danskene bak møtestedet har blitt godt mottatt med mange henvendelser fra interesserte utstillere, og har oppstartet samarbeid med blant andre Bellona, OREEC og Omsorgsbygg. Les hele saken

BYUTVIKLING/25. mai 2018

Fra sentrumsdød til sentrumsglød

Kullkranbrua løfter den slitne havna i Aarhus. Den nedlagte flyplassen huser et kunst- og kultursenter. Den tomme butikken har blitt pop-up-shop, verksted, drivhus og grendehus. Torsdag 31. mai åpner DOGA to store utstillinger som viser hvordan vi kan ta i bruk byenes ressurser på nye måter og skape nytt liv i tomme lokaler. Les hele saken

Til toppen