Binder by og hav i Vannkanten

Binder by og hav i Vannkanten

Ved havet på Siriskjær ligger det prisbelønte treprosjektet Vannkanten. Her knyttes by og hav gjennom 128 boliger med en tak- og trefasade på 25 000 kvadratmeter.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Thomas Pedersen er assosiert partner og leder av Osloavdelingen for det danske arkitektkontoret AART architects. Han forteller om det omfattende prosjektet og utfordringene rundt det.

[factbox id="1"]

Prosjektet på 19 500 kvadratmeter fordelt på 128 boliger og noen offentlige formål som butikker og kontorer.  Boligene varierer fra 44 til 225 kvadratmeter og ingen er like.

- Det brede kvadratmeterspennet og de varierende leilighetene henvender seg til alle målgrupper. Det er boliger for enslige, store familier og eldre. Hele bebyggelsen er en del av en større planlegging i Stavanger, forteller Thomas Pedersen til Fremtidens Byggenæring.

Viderefører Stavangers tretradisjoner

AART ønsket å respektere og fortolke Stavangers historiske by med sine mange trehus. Derfor har prosjektet lagt vekt på å videreføre byens stolte trehustradisjon. Alle fasadene i prosjektet er i varmebehandlet tre som gir minimalt vedlikeholdsbehov og et vakkert uttrykk.

- Vi har tatt utgangspunkt i samspillet mellom fjorden, fjellene og den historiske byen. Den sammenhengende bebyggelsen, som bukter seg langs kaien og havnepromenaden, er en arkitektonisk bearbeiding av vannkanten som helhet. bebyggelsen er delt opp i enkeltstående volumer med varierende orienteringer, høyder og skrå takflater, forteller Pedersen.

AART har jobbet mye med trebygg tidligere, både i Danmark, Sverige og Norge. Likevel opplever de størst etterspørsel for trebygg i Norge.

[img id="1"]

- Det er en større og lengre tradisjon for trebygg i Norge enn i  nabolandene. Tre er et bærekraftig materiale som Norge har god tilgang på, forteller Pedersen.

- I Vannkanten er det brukt varmebehandlet tre som nærmest vedlikeholdsfritt og har minimal fukt. I begynnelsen har trematerialet et svært lyst utrykk, men i løpet av kort tid vil det få en sølvgrå farge.

- Når man jobber med tre er det utrolig store muligheter for å arbeide med detaljene. I vannkanten har vi jobbet med treets estetiske utrykk for å støtte stedets identitet. Det kommer til utrykk i en varierende og nyansert fasadebearbeiding mot vannet, byen og forbigående i uterommene.

Der hav og by møtes

Pedersen forteller at de har vært fokusert på å ramme inn stedet og la byen og havet møtes.

- Boligene i bebyggelsen får lys fra to sider. Med dette har vi forsøkt å fremme kontakten mellom sjøen og byen. Dette ser vi på vinkelen av fasader og takflater, som gir streiflys i både uterom og alle boligene på området.

Det er også en promenadeforløp som går fra byen og ender i bebyggelsen på vannkanten. Dette skal knytte sterke bånd mellom områdene i Stavanger by og fremme det ikoniske trebygget.

 

[img id="2"]

Bruker erfaringen videre

Pedersen forteller at de lærte mye av å jobbe med prosjektet på vannkanten. Det var en stor utfordring å følge det sterke konseptet til ende, og få frem de kvalitetene som var utlyst i konkurransen.

- Vi har helt klart lært mye. Den uttrykksmessige trebebyggelsen som binder byen med havet og fjellet og har gode dagslysforhold har vært utfordrende interessant å jobbe med. Vi fikk alle kvaliteter med i bebyggelsen, forteller han.

AART jobber nå med tre skolebygg under prosjektering - Voss VGS, Vestmyra Skole og Torstvedt Skole. I alle de tre prosjektene er tre et avgjørende og viktig element, både i forhold til konstruksjon og arkitektonisk uttrykk.

- I disse prosjektene trekker vi inn erfaringer vi har gjort oss fra Vannkanten. Kompetansen vi fikk her benytter vi oss av vi i alle våre nye prosjekter, forteller Pedersen.

[img id="3"]

Prisbelønnet arkitektur

Vannkanten-prosjektet har havnet i søkelyset både nasjonalt og internasjonalt. I 2014 stakk bygget av med den internasjonale WAN-prisen for verdens beste boligprosjekt i 2014. Hele 65 prosjekter var nominert for prisen.

I januar i år ble prosjektet nominert for MIPIM-prisen. Dette regnes som byggeprosjektenes Oscar, og Vannkanten stod som topp fem blant flere hundre søkere verden rundt.

- Dette er vi veldig stolte av. Bare å bli nominert ser vi på som en belønning for arbeidet vi har lagt inn i prosjektet.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen