Bjørkelangen skole i massivtre

Bjørkelangen skole i massivtre

Den nye Bjørkelangen skole skal være med på å redusere Co2 utslipp ved bruk av tre i både bærende konstruksjon og innvendig og utvendig kledning, melder Aurskog-Høland kommune.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Tremateriale trumfer stål og betong

Det finnes flere fordeler ved å velge tre i det nye skolebygget. Massivtre i ytterveggene eliminerer behovet for tette bygget med plast innvendig, noe som resulterer i et godt innemiljø og bedre ventilasjon. På innsiden av bygget vil trematerialer kreve mindre vedlikehold enn tradisjonelle gipsplater, da tre er mer robust og solid.

Jens Kristian Waaler er prosjektleder for Bjørkelangen skole og forteller til Aurskog Høland kommune at det er gjort beregninger for prosjektet for å kartlegge byggekostnadene med bruk av tre kontra stål og betong.

Disse beregningene viser at tre ligger på samme nivå, men gir flere fordeler for bygget. Foruten de åpenbare miljøvennlige konsekvensene har treet store fordeler for prosjektet på andre områder. Disse er blant annet bedre innemiljø, raskere byggetid og høy brannsikkerhet.

Prosjektet med egen trekonsulent

Aurskog-Høland har som en av de første kommunene i Norge, inngått en rammeavtale med en egen trerådgiver. iTre AS ved Bjørn Nordermoen skal gi rådgivning i bruk av tre til kommunenes byggeprosjekter.

- Tilskudd fra fylkesmannen og Innovasjon Norge har gitt oss mulighet for å lære mer om massivtre og gjøre utredninger som nå støtter opp om trebruken. Dette har vært avgjørende for å kunne ta en beslutning om bruk av massivtre, forteller fagansvarlig skogbruk Stian Sandbekkbråten til Aurskog-Høland Kommune.

Populært med massivtre

Vi ser stadig økt bruk av massivtre i byggenæringen. Dette er en måte å utnytte trematerialer på, som erstatter konstruksjonsvirke og til en viss grad isolasjon i bygget.

Til tross for sin lave vekt har massivtre svært god bæreevne og kan på grunn av sin fleksibilitet brukes i alle typer bygg.

Massivtre for byggeprosjekter klargjøres i fabrikk, noe som gir kortere byggetid og mindre avfall på byggeplassen.

 

Til toppen