– Det er beregnet at bygningen vil bruke flere hundre tusen kroner mindre i strøm hvert år, sier prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg.
– Det er beregnet at bygningen vil bruke flere hundre tusen kroner mindre i strøm hvert år, sier prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg. (Foto: Statsbygg)

Blant verdens største nedgravde kuldeenergilager på tank

Det nye Veterinærbygget på Campus Ås skal være et passivhus. Ett av tiltakene for å få til dette er å bruke natten til å lagre energi, for så å bruke denne til å kjøle ned bygningen på dagtid.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

På utsiden av Veterinærbygget er det et hull på størrelse med tre busser. Dette skal romme tre energilagertanker på til sammen 300 kubikkmeter.

Disse tankene skal fylles opp med 41 000 kjøleelementer, såkalte «FlatIce», som ligner de vi bruker i kjølebagen om sommeren. Forskjellen er at disse inneholder en saltlake som fryser allerede ved 10 plussgrader.

Det er beregnet at bygningen vil bruke flere hundre tusen kroner mindre i strøm hvert år.

- Erik Antonsen 

Energi- og kostnadsbesparende

Kuldelagertankene gjør at kapasiteten på kjølemaskinene i bygget kan reduseres betydelig, noe som betyr sparte investeringskostnader. I tillegg oppnås et betydelig energisparepotensial og en optimalisering av driften på byggets kjølemaskiner ved å lade opp energitankene om natten når belastningen i bygget er lav, og lade de ut på dagtid.

– Ikke bare er dette et bra miljøtiltak på lang sikt, men det er beregnet at bygningen vil bruke flere hundre tusen kroner mindre i strøm hvert år, sier prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg.

Bruk av kuldelagertanker med FlatIce er relativt nytt i Norge, og har bare vært brukt i et par andre bygg, blant annet i Høgskolen i Bergen. Når anlegget står ferdig vil dette være blant verdens største nedgravde kuldeenergilager på tank.

ARKITEKTUR/25. april 2018

Vinner av en enstemmig jury med sitt forslag

Fem arkitektgrupper ble i fjor høst invitert til å delta i konkurransen om å tegne det nye sykehjemmet på Hogsnes i Tønsberg kommune. I tillegg til Norconsult besto de øvrige gruppene av Aas arkitektur/Landskaperiet, Bølgeblikk/Topic/Feste, Asplan Viak og Spir/Friis & Moltke/Gullik Gulliksen. Norconsults leveranse ble til slutt utpekt som vinner av en enstemmig jury med sitt forslag «Møteplassen i grenda». Les hele saken

Til toppen