Ble det beste valget for vanskelige grunnforhold

Ble det beste valget for vanskelige grunnforhold

Da barneskolen på Fosslia i Stjørdal skulle utvides var det nødvendig med en rekke avbøtende tiltak i planområdet før byggingen kunne starte. Forekomster av kvikkleire satte også krav til hvilken fyllmasse som kunne brukes i fundamentet.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Vårsola titter så vidt frem bak skydekket over Fosslia. Her går lastebilene i skytteltrafikk mellom byggeplassen og løs Leca-lageret ved Stjørdal havn.

En grunnflate på 855 m2 med en tykkelse på 80-90 cm, eller vel 1000 m3, skal fylles opp med Leca-kuler.
Store slanger er koblet til lastebilene som pøser ut Leca-kuler i et imponerende tempo. Slangene styres med stø hånd av en representant fra prosjektets hovedentreprenør Hent AS.

- Hvis du legger merke til hvordan de holder slangene halvveis nedover så er det for at kulene skal stabilisere seg på best mulig måte, forklarer salgssjef for Leca Nord Frank Nornberg.

Lokalt prosjekt

Nornberg inspiserer denne formiddagen et av stadig flere byggeprosjekter i Midt-Norge som benytter Leca-kuler som fyllmasse i fundamentet.

Med seg har han arbeidsleder Rune Hoven fra den landsdekkende prosjektutvikleren og entreprenøren Hent AS og anleggsleder Torstein Halle fra den familieeide maskinentreprenøren Brødrene Halle fra Trondheim.

Trioen er fornøyd med fremdriften i prosjektet:

- Når vi bruker Leca-kuler istedenfor pukkstein, går ting betydelig raskere. Vi trenger for eksempel ikke å bekymre oss for at alle rørsystem er sikret med nok isolasjon da kulene tilpasser seg selv rundt de enkelte rørene, forteller Hoven.

Miljøgevinst

I tillegg til tidsaspektet kan også bruk av Leca-kuler gi en betydelig miljøgevinst, forklarer Nornberg:

- Leca-kuler gir en unik isolerende effekt. 90 cm med Leca-kuler tilsvarer en isoporisolasjon med tykkelse på 30 cm. Videre har også Leca lettklinker en drenerende effekt som kan gi god gevinst.

Leca lettklinker (eller løs Leca og Leca-kuler) er et rent naturprodukt med kapillærbrytende egenskaper, noe som betyr at de ikke suger til seg vann.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen