– Å bygge energieffektive hus basert på ren, fornybar energi er definitivt fremtiden, sier Kenneth Harstad, prosjektleder i Aspelin Ramm.
– Å bygge energieffektive hus basert på ren, fornybar energi er definitivt fremtiden, sier Kenneth Harstad, prosjektleder i Aspelin Ramm. (Foto: Finn Ståle Felberg)

Borer etter den nye oljen på Grünerløkka

I noen uker fremover blir det hektisk boreaktivitet på Grünerløkka. Er det olje de leter etter? Nei, her er det en mye mer miljøvennlig energi som skal hentes opp.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det er ikke bare fossil energi som kan hentes opp fra bakken. I det nye boligprosjektet i Nordre Gate 20-22 bores det nå 300 meter dype brønner for å ta i bruk noe av den opplagrede varmen som befinner seg i grunnen under oss. På dette dypet er temperaturen konstant gjennom året, og dette kan utnyttes til å levere både varmtvann og oppvarming på en svært energieffektiv måte. 

– Å bygge energieffektive hus basert på ren, fornybar energi er definitivt fremtiden. Å fyre med olje hører for lengst til fortiden. Så når vi borer etter bergvarme, så kan vi jo faktisk si at vi borer etter den nye oljen, sier Kenneth Harstad, prosjektleder i Aspelin Ramm.

Avgjørende å tenke helhetlig

Det er Aspelin Ramm-selskapet Infill som er utbygger i Nordre Gate, og prosjektet består av 38 leiligheter og to næringsseksjoner. Profilen er gjennomgående grønn. Blant annet blir det brukt massivtre som byggemateriale, og i fjor mottok prosjektet støtte fra Enova for å gjennomføre omfattende grønne energitiltak. Å bore etter bergvarme er ett av disse tiltakene.

– For å gjøre et bygg virkelig energieffektivt er det avgjørende å tenke helhetlig. Vi bygger vår egen energisentral som sørger for å levere både varme og kjøling etter behov til hele bygget. På den måten kan vi for eksempel utnytte overskuddsvarme fra kjølesystemer i næringsseksjonene til å levere varmtvann og oppvarming til leilighetene. Effektiv energigjenvinning er en sentral del av hvordan vi kan gjøre husene våre enda mer enda mer energigjerrige, uten at dette går ut over komfort eller innemiljø, sier Harstad.

Prosjektet skal være innflyttingsklart i september 2019.

Les mer: Infill får Enova-støtte

Les mer: Bygger grønne leiligheter i massivtre

Til toppen