Branntrygt tre gir nye muligheter

Branntrygt tre gir nye muligheter

Branntrygt tre kan brukes på steder det tidligere ikke har vært mulig å benytte treverk. Dette byr på nye og spennende muligheter for byggenæringen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

UNIK TEKNOLOGI gjør det nå mulig å bruke branntrygt tre både i kledning, paneler, konstruksjoner, spileløsninger og plater. Dette åpner opp for helt nye muligheter til å benytte treverk.

Moelven Wood, som i årevis har produsert og utviklet branntrygt tre, ønsker å kaste lys på hvilke muligheter man har ved bruk av branntrygt tre. Derfor inviterte bedriften til seminar på Clarion Hotell Admiral i Bergen. Et knippe fagfolk, arkitekter, kommunalt ansatte, samt medier var til stede.

BRANNMALT OG BRANNIMPREGNERT TRE

Branntrygt tre gir ikke bare arkitektoniske muligheter. Det er også en del andre gode grunner til å ta materialet i bruk. Ifølge forsker ved Sintef, Kathinka Leikanger Friquin, er brannimpregnert tre, tre som er behandlet slik at det har bedre brannegenskaper enn vanlig ubehandlet tre. Det tar lenger tid til antennelse og det brenner saktere.

Friquin mener det er mange gode grunner for byggebransjen til å ta i bruk materialet:

  • Sikkerhetsmessig - for å redde liv og verdier.
  • Miljømessig - lavere CO2 utslipp.
  • Samfunnsøkonomisk - utnytte ressursene vi har i lokalsamfunnet.
  • Skogressursene - blir ikke utnyttet så godt som de kunne.

Det er mer miljøvennlig enn mange andre byggematerialer, det gir komfort i byggene, det er lett å bygge med og det er et lett materiale i forhold til vekten, sier Friquin.

Moelvens produktsjef, Winfried Schaal kunne stolt melde hvor langt de var kommet i sitt mangeårige arbeid med brannbeskyttelse av tre.

- Vi har drevet aktivt med brannbeskyttelse av tre i femten år og har to forskjellige systemer: Brannmalt tre og brannimpregnert tre, sier Winfried Schaal.

Da EU i fjor kom med nye byggevaredirektiver, oppdaterte Moelven samtidig alle sine brannsertifikater, som er godkjent for alle produkter.

- Det vi har gjort de siste tre-fire årene er å oppgradere andre, eksisterende brannsertifikater fordi det har kommet en ny, europeisk standard. Vi måtte gjennomgå alle våre sertifikater og oppdatere dem. Nå er alt på plass. I tillegg har vi innført brannmalt tre som beskyttelse. Tidligere hadde vi kun brannimpregnert tre å tilby våre kunder. Relanseringen er oppdatering av eksisterende sertifikater og innføring av brannmalt tre som beskyttelse, forteller Schaal.

INVESTERINGER

Moelven Woods har investert mer en tre millioner kroner i oppdatering og testing for å få sine nye sertifikater på plass. I dag leverer Moelven om lag 65 prosent brannbeskyttet tre til eksteriør og 35 prosent til interiør. Til høsten planlegger Moelven Woods en større konferanse rettet mot arkitektene.

- Det er arkitektene som beskriver våre typer produkter i prosjekt. Vi må få arkitektene til å beskrive tre i områder hvor det før ikke var mulig å bruke tre. Med brannbeskyttelse har man mye mer frihet til å bruke tre i spesielle områder, sier Schaal.

Han håper å oppnå at brannbeskyttet tre blir naturlig å ta i bruk i områder der man har pleid å bruke stein og betong.

- Branntrygt tre er et svært godt og visuelt flott alternativ. I store eller offentlige bygg er det ofte krav om brannbeskyttelse, og tidligere betydde det at man ikke kunne bruke tre. Moelven produserer nå tre med to forskjellige typer brannbeskyttelse: impregnering og maling, sier produktsjefen.

Tilbakemeldingene han har fått fra bransjen er at de må kunne tilby tre som et materiale i såkalte fleretasjes bygg hvor man har brukt lite tre tidligere.

- Bruk av tre har jo vært fremmet av stat og kommune, spesielt i offentlige bygninger type skole og barnehager, for det fins ikke noe materiale som har de egenskapene og miljøstatusen som tre. De tidligere strenge brannkravene gjorde det vanskelig å bruke tre. Det kommer definitivt til å bli brukt mer tre i store bygninger hvor det tidligere ikke var mulig, mener han.

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen