Bydesign som hinder for kriminalitet

Sikkerhet gjennom design har sakte men sikkert gjort sitt inntog på det norske markedet. Audun Vestli er spesialrådgiver i COWI og holdt et spennende foredrag på Bygg Reis Deg om hvordan man kunne skape sikkerhet og redusere kriminalitet ved hjelp av riktig design.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Begrepet CPTED står for ”Crime prevention through environmental design”. CPTED skal påvirke en lovbryters beslutninger før kriminelle handlinger utfolder seg.

Dette fokuser i hovedsak på å endre den fysiske utformingen av samfunnet for å kunne avskrekke kriminalitet.

Ved naturlig overvåkning, som mindre vegetasjon, god belysning og utnyttelse av eksisterende landskap kan kriminelle handlinger unngås, og virke avskrekkende for de som planlegger dem.

Naturlig adgangskontroll, som gangveier, gjerder, skilting, belysning er med på å styre strømmen av mennesker i de aktuelle områdene og samtidig opprettholde både åpenheten og sikkerheten.

Vestli forklarte i sitt foredrag at sikkerhetsrådgivere i dag sjelden blir tatt med tidlig nok i planleggingsfasen i nye prosjekter. Grunnen til det kan være at få har dette som profesjon i Norge i dag.

Mer om dette temaet finner du i neste utgave av Fremtidens Byggenæring. Du kan også melde deg på den spennende og viktige konferansen ”Designing out crime” 15. November, i regi av Cowi AS og Næringslivets sikkerhetsråd.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen