Bygg med humlehotell får miljøsertifikat

Bygg med humlehotell får miljøsertifikat

Det som skal bli Norges største universitetsbygg har fått sertifikat for gode miljøløsninger. Det skal blant annet settes opp et humlehotell.

  • breeam
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Statsbygg er i gang med å planlegge byggingen av det nye forsknings- og undervisningsbygg for livsvitenskap, inkludert kjemi og farmasi ved Universitetet i Oslo på over 66.000 kvadratmeter. Nå har miljøambisjonene i prosjektet blitt belønnet med «Excellent»-stempel fra BREEAM NOR, den norske utgaven av Europas ledende verktøy for miljøklassifisering av bygninger.

Bærekraftig

- Dette er en viktig anerkjennelse av de bærekraftige løsningene som er valgt for Livsvitenskapsbygget. Vi er stolte av å ha ansvar for det største prosjektet som har oppnådd «Excellent»-status i Norge, sier prosjektleder Jo Sigurd Lang-Ree i Statsbygg.

Norges største universitetsbygg blir et såkalt passivhus, noe som innebærer et lavt energibehov. Det skal i tillegg monteres solceller i tak og fasade og materialer som gir minst mulig klimagassutslipp.

Miljøsertifiseringen innebærer også krav til bygningsmessige kvaliteter, som blant annet strenge krav til dagslys i kontorarealene og at bygningsmaterialene ikke avgir for mye gasser.

Høyere miljøkrav

Statsbygg har oppnådd miljøsertifikatet for design- og prosjekteringsfasen.

- Vi vil gratulere Statsbygg med sitt første BREEAM-sertifikat. Det er gledelig at flere og flere offentlige byggherrer kommer på banen og stiller høyere miljøkrav til sine bygg, sier Kjersti Folvik, daglig leder i Norwegian Green Building Council (NGBC), eier av BREEAM-NOR.

Humlehotell

En av de mer ukonvensjonelle miljøløsningene, er et tiltak som vil befinne seg utenfor universitetsveggene.

- Vi skal åpne et humlehotell, som vil være et bidrag til å styrke det biologiske mangfoldet i området, forteller prosjektlederen i Statsbygg.

Humler spiller en nøkkelrolle i økosystemene, men de har minket i antall de siste årene. Ved å tilby dem et flott, femstjernes humlehotell håper prosjektet å kunne tiltrekke seg humler fra fjern og nær til å nyte livet og omgivelsene på Blindern.

[youtube id="UDHXPWR7PpU"]

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen