Bygg med humlehotell får miljøsertifikat

Bygg med humlehotell får miljøsertifikat

Det som skal bli Norges største universitetsbygg har fått sertifikat for gode miljøløsninger. Det skal blant annet settes opp et humlehotell.

  • breeam
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Statsbygg er i gang med å planlegge byggingen av det nye forsknings- og undervisningsbygg for livsvitenskap, inkludert kjemi og farmasi ved Universitetet i Oslo på over 66.000 kvadratmeter. Nå har miljøambisjonene i prosjektet blitt belønnet med «Excellent»-stempel fra BREEAM NOR, den norske utgaven av Europas ledende verktøy for miljøklassifisering av bygninger.

Bærekraftig

- Dette er en viktig anerkjennelse av de bærekraftige løsningene som er valgt for Livsvitenskapsbygget. Vi er stolte av å ha ansvar for det største prosjektet som har oppnådd «Excellent»-status i Norge, sier prosjektleder Jo Sigurd Lang-Ree i Statsbygg.

Norges største universitetsbygg blir et såkalt passivhus, noe som innebærer et lavt energibehov. Det skal i tillegg monteres solceller i tak og fasade og materialer som gir minst mulig klimagassutslipp.

Miljøsertifiseringen innebærer også krav til bygningsmessige kvaliteter, som blant annet strenge krav til dagslys i kontorarealene og at bygningsmaterialene ikke avgir for mye gasser.

Høyere miljøkrav

Statsbygg har oppnådd miljøsertifikatet for design- og prosjekteringsfasen.

- Vi vil gratulere Statsbygg med sitt første BREEAM-sertifikat. Det er gledelig at flere og flere offentlige byggherrer kommer på banen og stiller høyere miljøkrav til sine bygg, sier Kjersti Folvik, daglig leder i Norwegian Green Building Council (NGBC), eier av BREEAM-NOR.

Humlehotell

En av de mer ukonvensjonelle miljøløsningene, er et tiltak som vil befinne seg utenfor universitetsveggene.

- Vi skal åpne et humlehotell, som vil være et bidrag til å styrke det biologiske mangfoldet i området, forteller prosjektlederen i Statsbygg.

Humler spiller en nøkkelrolle i økosystemene, men de har minket i antall de siste årene. Ved å tilby dem et flott, femstjernes humlehotell håper prosjektet å kunne tiltrekke seg humler fra fjern og nær til å nyte livet og omgivelsene på Blindern.

[youtube id="UDHXPWR7PpU"]

REHABILITERING/16. august 2018

Den verdensberømte arkitekt: – Vi er nødt til å rehabilitere bygninger

Den verdensberømte arkitekten, Julien De Smedt, eier av JDS Architects blir en av de store foredragsholderne under lanseringen av Building Green i Oslo. Han oppfordrer til å rehabilitere allerede eksisterende bygninger og mener at det er denne veien vi må gå for å sikre en bærekraftig arkitektur- og byggebransje i fremtiden. Les hele saken

Til toppen