Bygg uten å søke

Bygg uten å søke

Fra 1. juli 2015 ble det lov å bygge garasje eller andre frittliggende bygg på inntil 50 kvadratmeter uten å sende søknad til kommunen eller varsle naboen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Effektivt og økonomisk

De nye reglene gjør at man raskere kan gå i gang med byggingen av en garasje eller en hagebod på tomten sin.

Man slipper å søke, man slipper å vente på å få søknaden godkjent og man slipper å betale gebyr for behandling av søknad.

- Før du bygger må du imidlertid finne ut hva, hvor og hvor mye du har lov til å bygge på eiendommen din. Du har også ansvaret for at garasjen eller hageboden er i tråd med kommunens arealplaner for området og plan- og bygningslovgivningen, sier direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet.

Direktoratet for byggkvalitet lanserte i juni veiviseren ”Bygg uten å søke” som hjelper med å finne ut om en kan bygge uten å søke. Her får man svar på om man må søke kommunen om dispensasjon eller om man kan tilpasse bygningen så man slipper å søke.

Dette kan du bygge uten å søke

  • Garasjen kan være inntil 50 kvadratmeter.
  • Det må være minimum 1,0 meter fra garasjen til nabogrensen, og minimum 1,0 meter til huset eller annen bygning på tomten.
  • Garasjen kan ikke ha kjeller.
  • Garasjen kan bare ha en etasje, men kan ha et mindre oppbevaringsloft.
  • Maksimal mønehøyde er 4,0 meter.
  • Maksimal gesimshøyde er 3,0 meter.
  • Garasjen må ikke bygges over eksisterende vann- og avløpsledninger.

Når bygget er ferdig gir man kommunen beskjed slik at det kan tegnes inn i kommunenes kartdata.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen