Bygger Bodø i betong

Bygger Bodø i betong

Da Stormen Kulturhus i Bodø stod ferdig høsten 2014, var det første du møtte en skinnende hvit betong og marmorfasade i fra Overhalla i Nord-Trøndelag. Betongspesialistene i Overhalla Betongbygg har produsert og levert selve ansiktet utad, og arkitektene fra DRDH Architechts i London er godt fornøyd med sitt valg av norskprodusert betong.

  • Arkitektur
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Kulturkvartalet i Bodø har en prislapp på 1,2 milliarder og vil være et viktig signalbygg i Nord-Norge i årene fremover. Overhalla Betongbygg (tidligere OCEM) vant den harde konkurransen om å levere fasader, en kontrakt til en verdi i overkant av 50 millioner.  Det britiske arkitektfirmaet DRDH vant i sin tid konkurransen med mange andre om å lage Bodø sin nye stolthet. Det er deres desidert største prosjekt i Norge og de gjorde mange undersøkelser før valget falt på den norskproduserte betongfasaden fra Overhalla.

Marmorfasade med historisk preg

Hvorfor falt valget på hvite marmor fasader i betong og ikke marmorstein slik som operahuset i Oslo?

- Vi ønsket å lage fasaden ut av store elementer, nesten som et forhistorisk monument, sier Richard Marks i DRDH Architechts.

Med prefabrikkerte elementer i betong kunne vi lage store vegger med lite luft mellom. Vi ønsket også at fasaden skulle tåle det røffe klimaet ved Bodø havn slik at det vil se like fint ut også om mange år. I tillegg er betongfasadene 11 cm tykke i forhold til steinfliser som kun vil bli omtrent 2 cm og den er enklere å reparere dersom det oppstår skader.

[factbox id="1"]

Administrerende direktør i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal bekrefter det Marks sier.

– I de siste årene har vi vært med på å bygge mange store bygg i Bodø. Nybygget på Bodø videregående skole og sykehuset Nordland er av de største prosjektene og betongens egenskaper passer perfekt inn i det nord-norske klimaet., sier Amdal.

- Betong tåler ekstremt mye vær og vind og trenger svært lite vedlikehold. Når vi nå i tillegg kan levere skreddersydde fasader tør vi påstå at betong er et materiale som passer alle typer bygg.

[img id="1"]

Richards Marks mener også arkitekter bør bli mye mer oppmerksomme på de mulighetene man har med å bruke betong.

– Betong er et skulpturelt materiale som kan formes til enhver form, fasong og farge, sier Marks. Vi fant ikke noe annet materiale som kunne ta oss til den visjonen vi hadde for bygget i Bodø og det er fantastisk at vi fant det hos en norsk leverandør.

Samarbeidet har ført til at de sammen har utviklet et dreneringssystem som gjør at bygget er rustet for det arktiske været.  Amdal mener at slikt samarbeid gir gode muligheter for produktutvikling og gjør at norske betongaktører kan markere seg i konkurransen med de utenlandske aktørene.

– Det er viktig å være innovativ og framoverlent. Konkurransen er hard og vi må bruke de mulighetene vi får godt, sier Amdal. Vi synes det er viktig å vise at bedrifter som er lokalisert i distriktene har like store muligheter til å hevde seg og levere kvalitet i alle typer prosjekter.

– Vi liker å sette oss nye mål og har tro på at vi klarer å nå nye høyder sammen med de andre selskapene i Overhalla Gruppen, avslutter Amdal.

Til toppen