Bygger grønt fordi det lønner seg

Bygger grønt fordi det lønner seg

Miljøvennlig byggepraksis har lenge vært et hett tema og kan dateres helt tilbake til 1900-tallet. I dag finner vi eksempler på den grønne byggetrenden verden over, men vi bygger ikke lenger grønt kun av miljømessige årsaker. Det er nemlig også svært godt økonomi i å bygge grønt.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

 

I følge the World Green Building Trends undersøkelsen av McGraw Hill Construction, forventer 51 prosent av selskaper verden over at mer enn 60 prosent av deres arbeid vil være grønt innen slutten av 2015.

Undersøkelsen viser at grønne bygg ikke kun har miljømessige ambisjoner, det er også god forretningssans å bygge grønt.

Dessuten er ikke den akselererende grønne trenden begrenset av geografi, men spres gjennom det globale konstruksjonsmarkedet.

Grønt i verdenstoppen

[factbox id="1"]

Mange land som er listet på Lamudi, en global eiendomsportal som fokuserer på vekstmarkedene, har nå et stort utvalg av grønne eiendommer.

Et eksempel er Clearpoint Residencies ved Colombo i Sri Lanka. Bygget er beskrevet som verdens høyeste vertikale hage, og skal stå ferdig i April 2016. Hele fasaden er dekket av plantede terrasser og mangotrær. Dette er ikke kun for dekorasjon, men også for å redusere varmenivået i bygget ved å minimere eksponeringen for direkte sollys og gi friskere luft. Dette vil redusere behovet for aircondition. Samtidig vil plantene fungere som en barriere mot støy.

I april publiserte Lamudi en undersøkelse som viste i hvilken grad den grønne byggetrenden sveiper vekstmarkedene. På Lamudiplattformen er det byer som Karachi (Pakistan), Dhaka (Bangladesh), Amman (Jordan), og Yangon (Myanmar) som topper vekstmarkedene for miljøvennlige bygg.

Disse byene har størst antall eiendommer med grønne funksjoner, som blant annet svært høy energieffektivitet, solcellepaneler og systemer for gråvannsutvinning.

Karachi har for eksempel mer enn 8200 miljøvennlige eiendommer listet på Lamudi.

Lavere driftskostander og høye investeringsmuligheter

- Gjennom dette året har vi sett at trenden for miljøvennlige bygg har akselerert i flere land. Vår prognose er at 2015 blir året grønne bygg inntar utviklingsmarkedene, fordi det nå er økonomisk å bygge grønt og investere og utvikle miljøvennlige bygg, sier Paul Philipp Hermann som er grunnlegger og administrerende direktør i Lamudi på nettstedet Blue & Green Tomorrow

Rapporten fra McGraw Hill Construction viser at hovedmotivasjonen i grønne bygg ikke lenger er idealistiske verdier.

Vi opplever nå et press for grønne bygg fordi det gir gode fortennings- og investeringsmuligheter.

I rapporten heter det at praksis rundt grønne bygg har blitt utbredt da dette nå er ansett som "en langsiktig fortetningsmulighet verden rundt".

I 2015 er den drivende kraften bak den verdensomspennende grønne trenden en høyere markedsverdi, etterspørsel fra klienter, lavere driftskostnader samt merkevareoppbygging og PR.

Det er selvsagt også viktig å bygge grønt av sosiale og miljømessige årsaker, som for eksempel bedre helse, økt produktivitet, reduksjon av vannforbruk, lavere klimagassutslipp og bevaring av naturressurser.

Likevel vil også disse faktorene føre til økonomiske besparelser og fordeler, blant annet gjennom reduserte driftskostnader, økt verdi av prosjektet og økt formueverdi for bygget.

- Av disse grunner handler grønn arkitektur ikke bare om å gjøre det rette eller å være banebrytende, men faktum er at utviklere og eiendomsaktører kan også spare penger ved å innføre disse prinsippene, avslutter Hermann på nettstedet Blue & Green Tomorrow.

Artikkelen er oversatt fra Blue & Green Tomorrow.  

Til toppen