Bygger praktbygg, fordi det lønner seg

Bygger praktbygg, fordi det lønner seg

Siemens åpner denne sommeren et nytt hovedkontor i München. Bygget skal styrke moralen internt, gjøre industrikonsernet mer attraktivt på arbeidsmarkedet, og markedsføre filosofien om at grønne løsninger også er de mest lønnsomme.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

24. juni lanserte Siemens det nye prestisjebygget på Wittelsbacherplatz, midt i München – det industrielle hjertet i Tyskland. Bygget er allerede sertifisert på toppnivå av German Sustainable Building Council (DGNB) , med et energiforbruk 90 prosent lavere enn i det gamle hovedkontoret. Solpaneler på taket dekker inntil 30 prosent av det totalte energibehovet, mens gulvet rommer 70 kilometer vannrør som med en kapastet på 100 000 liter vann per time bidrar med termisk oppvarming. Bygget gjør bruk av mest mulig dagslys, mens inne brukes kun LED-belysning. Helautomatiserte styringssystemer regulerer oppvarming og nedkjøling.

[img id="1"]

– Det var allerede bestemt at bærekraft skulle være prioritert, da vi gjennomførte arkitektkonkurransen i første halvdel av 2011. Danske Henning Larsen Architects AS vant oppdraget blant totalt 12 konkurrenter, og de vant ved å vise oss tegninger av et helt enestående bærekraftig bygg. Ikke bare har energibruk og karbonutslipp vært svært lave under selve byggingen, de har også lagt inn detaljer som en fem-graders helling på veggene. Det gjør at mer dagslys slipper inn i bygget, og dermed reduserer behovet for energi til oppvarming, forteller Vice President for Real Estate hos Siemens AG, Guido Jagusch.

Satser tungt på bærekraft

Helt siden planene om et nytt hovedkontor ble annonsert i 2010, har målet vært hårete: Det skulle bli et av de mest energi-effektive forretningsbygg i verden, som seg hør og bør for et industrikonglomerat som «utvikler høyteknologiske og innovative løsninger for industri, energi, byer og helse», samt regner seg som «verdens største leverandør av bærekraftige og miljøvennlige løsninger», ifølge hjemmesidene. Siemens hevder 40 prosent av omsetningen på 78 milliarder euro kommer fra virksomhetens grønne portefølje.

– For ti år siden startet vi det vi kaller "Green Building Initiative". Det var en strategisk beslutning for konsernets eiendomsportfolio globalt, for å være bærekraftig og redusere karbonutslipp. Alle våre nye bygninger og fabrikker er derfor etter 2006 bygget med minimum 25 prosent lavere utslipp enn den lokale byggstandarden. For eksempel ble det nye hovedkontoret i Oslo sertifisert til gullstandard etter den internasjonalt annerkjente Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), et grønt sertifiseringsprogram.

Siemens annonserte dessuten i september i fjor at konsernet skal bli karbonnøytralt innen 2030. Utslippene skal også halveres, innen 2020.

[img id="2"]

– Vi er sikre på at bærekraftige løsninger lønner seg til slutt, og dette er vårt bidrag til å begrense menneskeskapte klimaendringer.

Et løft for de ansatte

Det 45 000 m2 nye hovedkvarteret blir arbeidsplass for 1 200 ansatte. Den historiske fasaden fra 1820-tallet representerer konsernets historie, mens byggets innovasjoner utgjør et spektakulært innsalg av Siemens' teknologi og løsninger. Bygget skal ha mange positive effekter.

– Vi ønsker å vise at bærekraft lønner seg, også økonomisk. Vi eier bygningen, og samtidig er vi leietakere der. Det er selvfølgelig i vår egen interesse å redusere kostnadene til oppvarming og kjøling, samt å redusere vannforbruket til et minimum. Vi har investert mye i bærekraftig teknologi for å gjøre bygget så energieffektivt som mulig, og over tid vil investeringen lønne seg ved å ha lavere driftskostnader.

– Viktig er det også at ansatte føler at de jobber for et konsern de kan være stolte av. De er stolte av det nye hovedkontoret, og de er stolte av å jobbe i et innovativt miljø, sier Guido Jagusch.

– Dette er også det jeg hører fra andre kolleger, i Oslo for eksempel. De var stolte da de flyttet inn i sine nye kontorer der. Det er viktig å gjøre de ansatte stolte.

Det er også viktig å markedsføre seg som en attraktiv og nyskapende arbeidsplass for fremtidens ansatte. Jagusch omtaler hovedkontoret som en understatement, som forhåpentligvis appellerer til neste generasjon ambisiøse ingeniører.

TRE/26. mars 2019

Verdens høyeste trebygning står ferdig i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen på 18 etasjer, som ligger i Brumunddal, er hele 85,4 meter høy. Bygningen inkluderer et hotell, private hjem og kontorlokaler. Metsä Woods raske, lyse og grønne Kerto® LVL-produkter (laminert finertre) ble brukt i de mellomliggende gulvelementene i bygningen. Les hele saken

Til toppen