Byr på grønne trender og graffitikunst

Byr på grønne trender og graffitikunst

Plantasjen har valgt en utradisjonell vri på årets utstilling på Hagemessen. I jubileumsåret vil de slå et slag for grønne lungers betydning for nordmenns helse.

  • Event
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

I disse dager er det 30 år siden spiren til det som i dag er Skandinavias største hagekjede så dagens lys på Hvam i Skedsmo, noen få kilometer unna der den årlige Hagemessen i Lillestrøm går av stabelen.

– Når man trer ut av tjueårene er det nok mange som innser at de må ta noen grep for å ta vare på kropp og sinn. Derfor synes vi, når vi selv passerer 30 år, at det er en fin anledning  til å minne folk om at de må dyrke sin egen helse, sier Rolf Baisgård, administrerende direktør i Plantasjen.

I det legger han at det å omgi seg med plantevekster, både ute og inne, beviselig kan bidra positivt til tilværelsen. Det er blant annet dokumentert gjennom flere studier at grønne områder i urbane miljøer har positiv effekt på både fysisk og psykisk helse.

[factbox id="1"]

Kan ikke fortsette

– Likevel ser vi at det stadig blir færre grønne lunger og rekreasjonsområder i norske byer og tettsteder. Det er en utvikling som ikke kan fortsette, mener vi, sier Baisgård.

– Og vi vet at veldig mange nordmenn er enige med oss i akkurat det, legger han til.

Derfor er årets Plantasjen-utstilling på Hagemessen bygget opp som et torg i et typisk bymiljø, for å statuere et eksempel på hvordan et urbant område enkelt kan bli en grønn lunge.

Flere av de midlertidige veggene er dekorert med grafittikunst, og innenfor befinner det seg både en kaffebar, en lun oase av blomster og plantevekster, og en kjøkkenhage.

– Utover våren kommer vi til å ta flere initiativ og stå bak flere aktiviteter som vil vise at vi mener alvor når vi sier at utviklingen med stadig færre grøntarealer må stoppe. Men jeg kan ikke avsløre noe mer nå, sier Baisgård.

Oppsiktsvekkende utvikling

På standen er det også lagt til rette for at de besøkende skal få tips til hvordan de kan dyrke og plante selv.

Det er en trend som ifølge Hilde Poppe, gartner og salgssjef i Plantasjen, har tatt helt av de siste årene.

– Fra jeg kom inn i denne bransjen for over 20 år siden og frem til i dag er det svært oppsiktsvekkende hvordan viljen til og kunnskapen om å dyrke selv har utviklet seg. Nordmenn er helt tydelig blitt mer opptatt av å leve sunt og vite hvor vekstene de omgir seg med og spiser stammer fra, enn de var tidligere, sier hun.

LANDSKAPSARKITEKTUR/ 7. desember 2018

Studentby med blågrønn ramme

Campus Ås skal få nesten 800 nye studenthybler i massivtre. Swecos rådgivere har vært med på prosjektet fra dag én. – Det er stor stas å få følge et prosjekt helt fra tidlig fase til realisering, sier Swecos landskapsarkitekt Ingrid Fallet. Les hele saken

Til toppen