25 danske arkitekter i verdens høyeste trehus.
25 danske arkitekter i verdens høyeste trehus. (Foto: Tom E. Holmlund)

Danske arkitekter fant inspirasjon i Norge

25 danske arkitekter var i Norge for å bli inspirert av verdens høgeste trehus. De ville også ha mer faktakunnskap om det å bygge i tre.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Og det fikk vi, sier prosjektarkitekt Sveinung Chercka-Simonsen i det danske arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen. 

Norge er viktig

Han mener at Norge er et land å besøke når arkitekter skal finne inspirasjon i det materialvalgene skal tas. 

– Vi arrangerer stadig slike turer for våre medarbeidere. Formålet er å lære mer om ulike løsninger. Være på byggeplass. Se praktiske løsninger. Det er viktig for oss, sier Chercka-Simonsen.

Tre i fokus

Arkitekten forteller at denne gangen er det trebyggeri som er i fokus.

– Vi har vært så heldige å bli invitert hit til Brumunddal i Norge av Moelven Danmark A/S for å se på verdens høyeste trehus - Mjøstårnet. Det er virkelig imponerende. Slike opplevelser gjør oss til bedre rådgivere, sier han. 

Klimavennlig byggemetode

Dessuten mener Chercka-Simonsen at dagens arkitekter er mer enn middels interessert i miljø og klima.

– Å bygge i tre er i så måte noe langt flere bør gjøre, sier han.

Med mer enn 30 års erfaring er Schmidt Hammer Lassen Architects en av Skandinavias viktigste, mest anerkjente og prisvinnende arkitektfirmaer. Fra sine kontorer i København, Aarhus og Shanghai tilbyr firmaet arkitektoniske løsninger over hele verden. I januar 2018 ble virksomheten en del av det globale arkitektfirmaet Perkins+Will.

Stort potensiale i Danmark

Key account manager Dorte Pedersen i Moelven Danmark A/S mener at trebyggeriet har stort potensiale i hjemlandet og ser for seg at interessen for å bygge med tre vil øke i Danmark.

Key account manager Dorte Pedersen i Moelven Danmark i samtaler med projektarkitekt Sveinung Chercka-Simonsen fra det danske arkitektfirma Schmidt, Hammer og Lassen om træets muligheder. Foto: Tom E. Holmlund

– Vi vil gjerne bygge mer med tre i Danmark og vi ser at det er større interesse for det nå. Å bygge tette bånd til arkitektmiljøene er derfor vesentlig siden de ofte er premissgivere når det gjelder hvilke løsninger som blir valgt. Det er derfor gledelig å se at våre gjester fra Schmidt, Hammer og Lassen er begeistret over hva de ser her i dag. Jeg syntes også Mjøstårnet er imponerende, sier Pedersen.

Vedtatte sannheter

Pedersen sier allikevel at det er noen bransjemessige utfordringer knyttet til det å bygge med tre i Danmark.

– Det er sterke tradisjoner for å bygge i stål og betong. Mange byggherrer vil gjerne bygge i tre. Vedtatte sannheter gjør imidlertid at de møter motstand eller skepsis i fagmiljøene. De får blant annet høre at det er store utfordringer med hensyn til brann og fukt i trebygg. Men vi ser jo her et strålende eksempel på at slike utfordringer lett kan løses, sier Pedersen.

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen