Gullhammeren 2018 fra Bygg21.
Gullhammeren 2018 fra Bygg21. (Illustrasjon: Bygg Reis Deg)

De ti nominerte til Gullhammeren 2018 er klare

Gullhammeren 2018 skal fremme personer, bedrifter og prosjekter som benytter seg av arbeidsprosesser som kan bidra til en mer effektiv, lønnsom og grønnere bygge- og eiendomsnæring. De ti kandidatene har funnet nye måter å jobbe på eller jobber allerede på en måte som kan være «beste praksis» i din del av byggeprosessen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det har blitt konkurrert i 5 ulike kategorier som er definert som viktige for utvikling av norsk bygge- og eiendomsnæring. 

De fem kategoriene er:

  • Plan og byggesak
  • Kvalitet og bærekraft
  • Samhandling
  • Industrialisering av byggeprosjekter
  • Kompetanse som konkurransefortrinn

De ti nominerte er plukket ut blant et stort antall kandidater, og plassert parvis i de fem kategoriene der Bygg21 etter oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet utreder og deler Beste praksis for prosjekter i bygge- og eiendomsbransjen: Plan- og byggesak, samhandling, kvalitet og bærekraft, kompetanse og industrialisering.

Nominasjonen har skjedd ved at de fem arbeidsgruppene av erfarne bransjefolk som har utredet Beste praksis i de fem kategoriene, også har fungert som jury.

Kåringen av de fem som til slutt får Gullhammeren, vil skje ved at alle som deltar på Det Norske Byggemøtet 2018 først får presentert hva alle de ti kandidatene har gjort, og deretter stemmer de over den beste kandidaten i hver kategori. Etter at stemmene er talt opp, vil vinnerne bli kalt fram på scenen av statsråden.

– Dette blir ikke bare spennende, men også svært utbytterikt for dem som er opptatt av å lære av de beste i bransjen, sier direktør Sverre Tiltnes i Bygg21. Under arbeidet med å kvalitetssikre kandidatene er både han og resten av administrasjonen i Bygg21 blitt imponert over hvor mye godt arbeid som gjøres. Han ser også noen tydelige felles trekk.

– De beste definerer et bygge- eller utviklingsprosjekt som en samhandlingsarena helt fra start, og involverer alle aktører så tidlig som mulig i hele prosessen. De beste prosjektene er dessuten preget av åpenhet og tillit, og at de har definert problemer underveis som felles utfordringer, sier Tiltnes.

Her er de 10 nominerte:

Plan og byggesak

1.Arkitekt Kirsten Welschemeyer – MAD Stavanger. Beste planfaglige kompetanse

2.Maren Bjerkeng – Grape Architects. Beste planfaglige kompetanse

Kompetanse

1.Snøhetta – Powerhouse Montessori Ungdomsskole Drøbak. Beste praksis bruk av tverrfaglig kompetanse.

2.Fagskolen i Oslo og Akershus – Beste praksis BIM og Byggfag

Industrialisering

1.Kriminalomsorgsdirektoratet og Statsbygg – Beste praksis standardisert og industrialisert bygging

2.Sykehuset i Vestfold HF, Tønsbergprosjektet – Beste praksis informasjonslogistikk med fokus på driftsrelaterte behov og løsninger

Samhandling

1.Studentsamskipnaden i Trondheim og Veidekke – Moholt 50/50 studentby, Trondheim. – Beste praksis samhandling

2.Prosjektleder Fredrik Nilsen, OBAS Vest og Geir Torsæter, Statsbygg – Universitetsmuseet i Bergen. Beste praksis samhandling.

Kvalitet og bærekraft

1.Eiendomsavdelingen, Elverum kommune – Hanstad barne- og ungdomsskole. Beste praksis for innovativ prosess, bærekraftig resultat og fornøyde brukere

2.Omsorgsbygg Oslo KF – Lia barnehage. Beste praksis for helhetlig miljøfokus, ekstraordinært godt klimaregnskap og fornøyde brukere.

Vil du være med å stemme frem din favoritt må du melde deg på Det Norske Byggemøtet onsdag 17.oktober på Meet Ullevål.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen