Designet av en ung, prisbelønnet iransk arkitekt

Designet av en ung, prisbelønnet iransk arkitekt

Den nye norske ambassadebygningen i Iran er tegnet av Habibeh Madjdabadi, som er en av de unge, og svært talentfulle iranske arkitektene som bidrar til å endre bybildet i Tehran. Konseptet bygger videre på Madjdabadi sine prisbelønte prosjekter.

  • Arkitektur
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

[factbox id="1"]

Den nye norske ambassaden skal legges til den nordlige delen Tehran, et område som de siste tiårene har blitt transformert fra et ubearbeidet område til et distriktet som i dag huser luksuriøse boliger og utenlandske ambassader. Konseptet bygger videre på Madjdabadi sine tidligere prosjekter som 40 knots House. Fasaden domineres av mørkbrent teglstein montert på en konstruksjon av stålbeslag og profiler.

[slider]/[galleri col="3"]

Gamle tradisjoner satt inn i en moderne tid

Hennes kjærlighet til gamle tradisjoner satt inn i en moderne tid, har fått henne til å benytte både brent tegl og polerte stålplater på fasaden. Dette former overflater som skaper en tvetydighet som har blitt en del av Madjdabadi personlige stil.

Jeg vil ikke designe lys: Jeg designer skygger

[img id="1"]

Ambassadebygget har vertikale linjene i fasaden,som møter de langsgående elementene i landskapsarbeidet, dette for å skape en visjon av helhet.De fragmenterte sikksakk linjene i bygget danner en litt utilsiktet ”barokk arkitektur”, med spraglete utsikt og skygger. Bruken av skygger er en merkevare for arkitekten som vil at arkitekturen tar hensyn til det varme og tørre klima som man har Tehran, der sollysets effekt bør reduseres.

– Jeg vil ikke designe lys: Jeg designer skygger, forteller Habibeh.

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen