Dette er finalistene til Statens pris for byggkvalitet
(Foto: Fredrik Myhre)

Dette er finalistene til Statens pris for byggkvalitet

Studentboligene Moholt 50|50 i Trondheim, Ulstein Arena i Ulsteinvik og Youngskvartalet i Oslo er videre til finalen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Det bygges mange bygg med gode kvaliteter rundt om i Norge, men de tre byggene vi nå står igjen med har utmerket seg blant annet innenfor miljø, byggeskikk og fortetting, sier juryleder Erling Lae.

Lae og resten av juryen har i av august vært på befaring hos seks aktuelle bygg for prisen. Tre av disse går nå videre til finalen.

– Det har vært en veldig spennende og interessant prosess hvor vi har gått fra 80 forslag på bygg fra hele landet, til at vi nå står igjen med tre bygg som kan vinne årets pris. Vi ser frem til å kåre en vinner – et forbildebygg som andre kan lære av og som kan bidra til å heve, fornye og videreutvikle byggkvalitet. Vi er sikre på at ett av disse byggene blir en verdig vinner av Statens pris for byggkvalitet, sier Lae.

Dette sier byggherrene til de nominerte byggene til Statens pris for byggkvalitet:

Moholt 50|50, studentboliger i Trondheim

Boligdirektør i Studentsamskipnaden i Trondheim, Lisbeth Glørstad Aspås, er stolt over at det innovative arbeidet som har blitt lagt ned i prosjektet har blitt lagt merke til.

  Foto: Fredrik Myhre

– Dette er en pris som henger høyt og det er en ære at vårt prosjekt er blant de nominerte. Vi er veldig stolte av Moholt 50|50 og det er derfor veldig moro at også juryen til Statens pris for byggkvalitet har sett de gode kvalitetene i prosjektet. Visjonenfor Moholt 50|50 var å skape en attraktiv, spennende og robust studentby med gode miljømessige løsninger – blant annet gjennom en egen geovarmesentral og avfallssuganlegg. I tillegg tar vi snart i bruk et sambruksbygg med kommunalt bibliotek, serveringssted og aktivitetshus for studentene. Dette skal bli hjertet på Moholt, sier Glørstad Aspås. 

Ulstein Arena, idrett- og kulturbygg i Ulsteinvik

Knut Erik Engh, ordfører i Ulsteinvik, gleder seg over at bygg i Ulsteinvik kan hevde seg med storbyene i Norge.

  Foto: Tove Lalauten

– Ulsteinvik er et lite sted sammenliknet med de store byene som Oslo og Trondheim, men det viser at mindre kommuner kan være med og bidra til god byggkvalitet. For vår del handler Ulstein Arena først og fremst om å satse på barn og unge sine oppvekstsvilkår, og bygget har i tillegg vært et godt bidrag til sentrumsutviklingen i Ulsteinvik. Vi er svært glade for nominasjonen til finalen og håper naturligvis at vi skal vinne prisen, sier ordføreren.

Youngskvartalet, næringsbygg i Oslo

Petter Jansen er styreleder i Industri Energi Holding AS som står bak Youngskvartalet. Han skryter av samarbeidet mellom de forskjellige partene for bygget.

– Dette er en stor inspirasjon og en bekreftelse på vårt ønske om å finne en balanse der det forretningsmessige, arkitektoniske og fornyelse lar seg forene. Disse drivkreftene gjenspeiler også vår hverdag som et viktig fagforbund med et samfunnsansvar. All heder må gis til et fantastisk samarbeid mellom arkitekter, Byantikvar, Plan og bygningsetaten og entreprenøren Veidekke, sier Jansen.

Prisen deles ut 31. oktober

Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte fram nye forbildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt. Prisen er en videreføring av Statens byggeskikkpris og deles ut av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Vinneren av Statens pris for byggkvalitet kåres den 31. oktober på Vulkan Arena i Oslo. Prisen deles ut av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og juryleder Erling Lae.

Fakta

Moholt 50|50:

Adresse:

Moholt studentby

Type bygg:

Studentboliger i fem tårn på ni etasjer, en barnehage og et kulturbygg.

Areal:

23 000 BTA

Ferdigstilt:

2016

Byggherre/Tiltakshaver:

Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit)

Arkitekt:

MDH arkiktekter

Landskapsarkitekt:

MASU planning

Interiørarkitekt:

MDH arkitekter

Entreprenør:

Veidekke/AF-EMT entreprenør (geovarmeanlegg) og Betonmast (bibliotek)

Ulstein Arena:

Adresse:

Vikemyra 1, 6065 Ulsteinvik

Type bygg:

Bibliotek

Areal:

10 000 BTA

Ferdigstilt:

2017

Byggherre/Tiltakshaver:

Ulstein kommune

Arkitekt:

Lund+Slaatto Arkitekter, Arkitektkontoret Nils Tveit AS (badefaglig arkitekt)

Landskapsarkitekt:

Bjørbekk & Lindheim AS

Interiørarkitekt:

Lund+Slaatto Arkitekter, Aat Vos (konsulent i forprosjekt bibliotek)

Entreprenør:

Peab – K. Nordang

Youngskvartalet:

Adresse:

Torggata 13, Youngsgate 7-9

Type bygg:

Forretningsbygg, kontorbygg

Areal:

5500 BTA tilbygg, 4000 BTA rehabiliterte lokaler

Ferdigstilt:

2018

Byggherre/Tiltakshaver:

Industri Energi Holding AS/Entra ASA

Arkitekt:

Fabel Arkitekter AS (tidligere ØKAW Arkitekter AS)/Felix Arkitekter

Landskapsarkitekt:

 

Interiørarkitekt:

Leietakerne har hatt egne interiørarkitekter. Krohn Arkitekter har hatt ansvaret for fellesarealer og personalrestaurant.

Entreprenør:

Veidekke

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen