Digibygg: første prosjekt er klart

Digibygg: første prosjekt er klart

Statens vegvesen skal flytte inn i det som blir resultatet av Statsbyggs første heldigitale byggeprosjekt.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

En kombinert trafikkstasjon og kontrollhall for tungtransport er valgt ut til å bli det første av flere byggeprosjekter som får betegnelsen Digibygg.

Planleggingen vil foregå ved hjelp av tegningsløs byggeplass og virtuell virkelighet (virtual reality), og under byggeprosessen vil tema som materialvalg og robotbruk være aktuelle.

- Å skreddersy bygg etter brukerens behov er en kjernevirksomhet i Statsbygg, og digitaliseringen gir oss en mulighet til å ta dette enda et skritt lenger, sier Digibygg-sjef Jan Myhre i Statsbygg.

Den såkalte sambruksstasjonen, som skal bygges på Gol i Hallingdal, skal være på til sammen 667 kvadratmeter. I tillegg skal det bygges en døgnhvileplass for lastebilsjåfører med tilhørende fasiliteter.

- Dette er det første av mange Digibygg-prosjekter som vil starte opp i den nærmeste tiden, sier Myhre.

Skal utnytte de digitale mulighetene bedre

- Byggestandarden i Norge er tilpasset gårsdagens teknologi, og det betyr at prosessene våre ofte begynner i feil ende. Nå må vi ta utgangspunkt i alle de digitale hjelpemidlene som finnes der ute og tilpasse prosessene deretter. Først da kan vi se på hvordan det er mest hensiktsmessig å gjennomføre et prosjekt i 2017, sier Myhre.

Dette er et lite prosjekt, og det første av mange. Men det er viktig blant annet for å teste ut noen av de nye løsningene i liten skala, og for å raskt kunne innhente resultater og erfaringer.

Digibygg-prosjektet vil ikke bare teste ut nye løsninger i planleggingsfasen og byggeprosessen, men også i driften av bygget. Når bygget står klart skal det driftes ved hjelp av smarte systemer som stordata, sensorteknologi og fjernstyring.

Alle bygg kan bli digitale

- Det er ingen spesiell grunn til at dette bygget ble valgt ut, for alle byggeprosjekter har potensiale til å bli et Digibygg. Et av målene vi har satt oss med prosjektet, er å heve kompetansen i bygge- og anleggsnæringen, så vi er på jakt etter leverandører som vil være med på den digitale oppdagelsesreisen sammen med oss. sier Myhre.

BIM/24. september 2018

Cramo lanserer BIM-tjenester

I mai i år inngikk Cramo avtale med Pro-Consult for å kunne utvikle konsepter og tjenester med smart teknologi. Cramo satser tungt på digitalisering, og målet er å bidra til mer effektiv prosjektledelse og prosjektgjennomføring, som gir lønnsom og bærekraftig vekst i bygg- og anleggsbransjen. Les hele saken

DIGITALE VERKTØY/24. september 2018

Vil bli blant Norges fremste innen digitale verktøy for BA næringen

Devinco i Trondheim kjøper majoriteten av aksjene i Bergensbedriften Mobile Worker, og de ansatte vil utgjøre de resterende eierne. Samlet vil de to selskapene få over 80 ansatte og en forventet omsetning på nærmere 100 millioner i 2018, og dermed bli en av Norges største kompetansemiljø innen digitale og skybaserte løsninger for bygg- og anleggsbransjen. Les hele saken

Til toppen