Effektiv fasadevask med industriklatrere

Effektiv fasadevask med industriklatrere

Våren og sommeren er høysesong for fasadevask - spesielt i de store byene hvor bygg er ekstra utsatt for eksos og annen forurensning. NEAS har 25 års erfaring innen fasadevedlikehold.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

De bruker både lift, vaskeheis og klatrere for å dekke alle områder og behov. En av dem som arbeider i høyden ved hjelp av klatring er Dario Botica. Jobben gjør han ved hjelp av et tau.

– Vi er profesjonelle klatrere, såkalte industriklatrere eller tilkomstteknikere. Noen ganger kommer vi ikke til med lift. Det kan være ting som trikkestrøm eller utilgjengelige bakgårder o.l. som gjør at det vanskelig eller rett og slett umulig å utføre uten bruk av klatring, sier Botica.

– Sammen med kollegaene Marco og Robert har han ansvaret for fasadevask på en rekke bygg i Oslo sentrum, og de tre industriklatrerne rengjør over tusen kvadratmeter per dag.

– Det er en stor fordel at vi kan jobbe på samme måte og med samme teknikk uansett høyde. Det spiller ingen rolle for oss om det er snakk om ti eller hundre meter over bakken. Det er en spennende jobb med mye fin utsikt, ler Botica.

Han forteller at NEAS tar ulike typer oppdrag i høyden ved hjelp av klatring,og kan hjelpe til med alt fra fasadevask til montering av reklameskilt til snøfjerning. Utstyret består stort sett av industritau og karabiner, og tar liten plass.

– Siden utstyret vi bruker får plass i en bil, kan vi enkelt og raskt komme oss fra sted til sted, og på den måten kan vi rykke ut på kort varsel.

Tilkomstteknikeren understreker at sikkerheten er det aller viktigste i jobben.

– Vi er alle sertifiserte og kurset av IRATA (Industrial Rope Access Trade Association) – verdens største sertifiseringsorgan. Vi har over ti års arbeidserfaring, og passer bestandig på hverandre. Sikkerheten er alltid første prioritet.

Botica legger til at utstyret som brukes er av beste kvalitet.

– Vi kjøper selvsagt aldri brukt utstyr. Vi er også meget nøye med å inspisere utstyr og bytter ut utstyr jevnlig. Mister man for eksempel en karabiner på et betonggulv, kan den få usynlige sprekker i seg som gjør at det ikke er trygt å bruke den på nytt. Vi tar ingen sjanser, avslutter Botica.

BÆREKRAFT/25. mai 2018

Stor interesse for mer kunnskap om bærekraftig bygg

Nordens største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur kommer for første gang til Oslo i oktober. Danskene bak møtestedet har blitt godt mottatt med mange henvendelser fra interesserte utstillere, og har oppstartet samarbeid med blant andre Bellona, OREEC og Omsorgsbygg. Les hele saken

BYUTVIKLING/25. mai 2018

Fra sentrumsdød til sentrumsglød

Kullkranbrua løfter den slitne havna i Aarhus. Den nedlagte flyplassen huser et kunst- og kultursenter. Den tomme butikken har blitt pop-up-shop, verksted, drivhus og grendehus. Torsdag 31. mai åpner DOGA to store utstillinger som viser hvordan vi kan ta i bruk byenes ressurser på nye måter og skape nytt liv i tomme lokaler. Les hele saken

Til toppen