Tjøtta krigskirkegård i Nordland. Landskapsarkitekt Karen Reistad.
Tjøtta krigskirkegård i Nordland. Landskapsarkitekt Karen Reistad. (Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet)

​Endelig en utstilling om landskapsarkitektur

Visste du at vi i Norge var de første i Europa til å utdanne landskapsarkitekter?  Har du tenkt på at uterom som hager, parker, byrom og kirkegårder er formgitt og planlagt av noen? Landskapsarkitektutdanningen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er 100 år i 2019. Dette markeres med utstillingen UTESTEMME i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Utstillingen vises fra 8. februar til 1. september 2019.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Landskapsarkitektur er å formgi og forvalte uterom, og faget er en viktig del av den grønne samfunnsbyggingen. Med utgangspunkt i tegningsmateriale fra arkivet på NMBU legger utstillingen vekt på landskapsarkitekturens pionertid mellom 1900-1960. Utstillingen er organisert rundt fem hovedtemaer: hager, kolonihager, folke- og institusjonsparker og gravlunder. Sentrale anlegg som presenteres er blant annet Campusparken på Ås, Hydroparken i Oslo, teaterparken i Bergen og Tjøtta internasjonale krigskirkegård på Helgelandskysten. Det vises originaltegninger av Olav L. Moen, Pål Sæland, Karen Reistad, Torborg Z. Frølich, Marius I. Røhne, Eyvind Strøm og duoen Morten Grindaker & Egil Gabrielsen.

Hydroparken i Oslo. Landskapsarkitekt Grindaker & Gabrielsen. Nasjonalmuseets samling. Foto: Teigens Fotoatelier

Utstillingen sprenger de fysiske rammene for museet, og sprer seg både innenfor og utenfor bygningen. I paviljongen går man på oppdagelsesferd i en «landskapslabyrint», og blir kjent med de ulike pioner-prosjektene og tiden de ble tegnet og anlagt i. I inngangshallen foregår vandringen gjennom en installasjon inspirert av det japanske ordet «komorebi», som beskriver lys- og skyggespillet som skapes når sollys filtreres gjennom trær og vegetasjon. Hvelvet er omgjort til et «sanserom» som åpner for assosiasjoner til landskapets stadige lys- og lydforandringer. Utenfor paviljongen er det en «pinneskog» som gjennomgår en langsom forvandling med vekst og blomstring i utstillingsperioden.

Torshovparken i Oslo. Landskapsarkitekt Eyvind Strøm. Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen