– Bruk av tre i de bærende konstruksjoner kan redusere  utslippene til materialproduksjon med opptil 85 prosent,  sier miljørådgiver og sivilarkitekt Bård S. Solem.
– Bruk av tre i de bærende konstruksjoner kan redusere utslippene til materialproduksjon med opptil 85 prosent, sier miljørådgiver og sivilarkitekt Bård S. Solem. (Foto: Anti Hamar)

- Et bærekraftig pilotprosjekt

Å oppføre høye bygg i tre har store klimamessige fordeler. - Bruk av tre i de bærende konstruksjoner kan redusere utslippene til materialproduksjon med opptil 85 prosent, sier miljørådgiver og sivilarkitekt Bård S. Solem.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Han jobber i Eggen Arkitekter AS, og har lang erfaring med bærekraftige byggeprosjekter, klimagassberegninger og forskning. I Moelvens femte film om Mjøstårnet forteller miljørådgiveren om fordelene ved å oppføre høye bygg i tre.

– Mjøstårnet er pilotprosjekt som kan bane vei for andre bærekraftige prosjekter som utforsker nye løsninger rundt materialbruk, og som sprenger grenser. Klimaeffektene ved bruk av tre i høye hus er stor, og kan redusere utslippene ved produksjon av materialer til de bærende konstruksjonene fra mellom 35 til 85 prosent, sier Solem.

På lenger sikt må vi gjennom en samfunnsendring. Vi må tenke helt annerledes. Mjøstårnet viser at man kan bygge høyt og stort i tre, med bærekraftige materialer som gir et lavt klimagassutslipp når de produseres.

- Bård S. Solem

Solem har engasjert seg i bruk av klimavennlige byggematerialer i flere år. I filmen roser han motet og lidenskapen som ligger bak det å bygge verdens høyeste trehus. Totalentreprenør er HENT AS og bygget er tegnet av Voll Arkitekter.

I det den siste bjelken ble lagt på Mjøstårnet i september, nådde bygget høyden på 85,4 meter, og kan kalle seg verdens høyeste trehus. Mjøstårnet, med sine 18 etasjer, er med på å sette en ny standard for både høyde og monteringsmetode for trekonstruksjoner. Moelven har for alvor merket et stort skifte når det gjelder bruk av tre i store konstruksjoner.

– De senere årene har vi sett at fornybare byggematerialer, med sine muligheter for CO2-lagring, blir stadig mer etterspurt. De internasjonale klimaavtalene har bidratt til større fokus på materialvalg. Vi tror ikke at Mjøstårnet blir så gammelt som rekordholder. Men det lever vi, og ikke minst klimaet veldig godt med, sier Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre.

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen