Flere fjernstyrer hyttevarmen fra mobilen

Flere fjernstyrer hyttevarmen fra mobilen

Stadig flere gjør som Per Arne Johnsen fra Stjørdal. De er lei av å sitte å småfryse å vente på at hytta skal bli varm. I stedet skrur de opp varmen før de reiser hjemmefra – med mobiltelefonen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Varmestyring av hytta hjemmefra er både lønnsomt å komfortabelt. Per Arne Johnsen fra Stjørdal har hytte i Stugudal i Tydal kommune i Sør Trøndelag. Han har nylig installert styringssystem på den 90 kvadratmeter store hytta si. Utstyret er produsert og levert av Glen Dimplex Nordic på Stjørdal, som har lang erfaring med varmeprodukter.

- Så langt er jeg veldig godt fornøyd med dette systemet. Vi bruker hytta hele året, og når vi skal dit i helga, skrur jeg opp varmen hjemmefra via mobiltelefonen, sier Johnsen.

[factbox id="1"]

Helårshytter

Mange bruker hytta gjennom hele året, og flere verdsetter det å komme fram til en oppvarmet hytte. Per Arne Johnsen bygde hytta i Stugudal i 2002, og det er særlig med tanke på helgeturene at Johnsen har fått glede av systemet.

- Helgene blir ofte korte, og kommer du fram til ei kald hytte sent en fredagskveld blir den ikke skikkelig varm før du reiser igjen søndagen. Nå justerer jeg opp varmen fredag morgen fra mobiltelefonen, og da er hytta god og varm når vi kommer frem på kvelden, sier Johnsen.

Støtte fra Enova

Og det er stadig flere som har fått øynene opp for at det lønner seg å installere varmestyring, både hjemme og på hytta. Enova gir støtte til de som installerer slike system i boliger, men det gis ikke støtte til fritidshus. Likevel er det en økende trend at folk også vil ha varmestyring på hyttene sine. I fjor var det 570 personer som fikk innvilget støtte fra Enova til å skaffe seg styringssystem i boligene sine.

[factbox id="2"]

Trygghet

Varmestyring gir også økt sikkerhet. Når hytta har en jevn varme reduseres sjansen for frostskader på rør, som ofte fører med seg vannskader. Styringssystemet kan i tillegg kontrollere alt fra TV-apparat og kaffetraktere. Dermed slipper en å bekymre seg for om en skrudde av alt dette, når familien sitter i bilen på vei hjem igjen. Det er bare fantasien som setter grenser for hva et styringssystem kan gjøre.

- Jeg bruker foreløpig systemet bare til oppvarmingen, men jeg har planer om å koble på utvendig belysning også, sier Per Arne Johnsen.

Sparer energi og penger

Det lønner seg på flere måter å installere styringssystem. Uavhengige målinger viser at en kan redusere energiforbruket med rundt 25 prosent ved å installere systemet. Gamle panelovner er også ofte et energisluk. Moderne panelovner er mye mer energieffektive og har langt større evne til å holde stabil og komfortabel innetemperatur.

- Avanserte termostatsystemer gjør at du ikke trenger å bekymre deg for svingninger i utetemperaturen. Moderne panelovner tilpasser seg temperaturen kontinuerlig. Det handler kort og godt om å ta kontroll over energibruken, sier markedskonsulent Bjørn Roger Nøstberg, i Glen Dimplex Nordic.

REHABILITERING/16. august 2018

Den verdensberømte arkitekt: – Vi er nødt til å rehabilitere bygninger

Den verdensberømte arkitekten, Julien De Smedt, eier av JDS Architects blir en av de store foredragsholderne under lanseringen av Building Green i Oslo. Han oppfordrer til å rehabilitere allerede eksisterende bygninger og mener at det er denne veien vi må gå for å sikre en bærekraftig arkitektur- og byggebransje i fremtiden. Les hele saken

Til toppen