Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Seniorforsker Ulrich Hundhausen hos Norsk Treteknisk Institutt forteller at det er viktig å ha klart for seg hvilke utfordringer ubehandlet trevirke har, men også være klar over at det kan ha sine positive sider.

Vedlikeholdsfritt

– Det blir altså ikke noen stor etterspørsel etter vedlikeholdsfrie fasader fremover?

– Det kommer jo litt an på hva man definerer som vedlikeholdsfritt? Både metall og betong trenger jo vedlikehold med årene, selv om enkelte mener at det faller inn under begrepet. Så er det dette med utskifting av allerede malte overflater, det er jo en annen side av dette. Men dersom vi i denne sammenhengen skal definere vedlikeholdsfritt som ikke-overflatebehandlet trevirke, gir debatten mer mening. Med en gang noe er overflatebehandlet på en eller annen måte, vil det før eller seinere kreve et vedlikehold av et eller annet slag hvis en ønsker å unngå at trefasaden blir grå.

– Mange forsøker likevel å selge ting som skal være vedlikeholdsfritt?

– Ja, jeg ser det, men det er altså et definisjonsspørsmål hva som er vedlikeholdsfritt: En overflatebehandlet fasade bør både vaskes og overmales regelmessig. Noen gjør bare det sistnevnte, men det er anbefalt at man også vasker den malte trefasaden årlig eller hvert annet år. En ikke overflatebehandlet trefasade trenger man ikke å vaske.

– Men med ubehandlet massivtre er man sikret?

– Ja, da snakker vi om reelt vedlikeholdsfrie overflater. Men også disse endrer jo overflaten sin med årene, og vil altså se annerledes ut om noen år. Men man må skille mellom ulike typer bygg når man ser på betydningen av ikke overflatebehandlede trefasader. I offentlige bygg, som f. eks barnehager eller skoler, hvor vedlikehold i form av overmaling og vask er ressurskrevende, ser vi en trend med ikke overflatebehandlede trekledninger. Når det gjelder bolighus, både eneboliger og rekkehus, er det mer sannsynlig at overflatebehandlet kledning vil dominere også i fremtiden.

BYGGEPLASS/20. mars 2019

Slik skal AF og Cramo effektivisere byggeplassen

For å effektivisere byggeprosessen, er utleieselskapet Cramo fast til stede på AF Gruppen og Oslo S Utviklings byggeplass i Bjørvika. Målet er å øke produktiviteten ved å alltid ha riktig utstyr tilgjengelig og korte ned leietiden på utstyr. Les hele saken

BREEAM/18. mars 2019

Vant milliardoppdrag i Bærum

Bærum kommune og Veidekke har inngått avtale om å bygge Oksenøya senter på Fornebulandet. Senteret får en meget sterk miljøprofil og skal inneholde en stor barneskole, barnehage, idrettsanlegg og et bo- og behandlingssenter. Oppdraget, som ble vunnet i en pris- og designkonkurranse, er verdt i overkant av 1,1 milliard kroner ekskl. mva. Les hele saken

Til toppen