Følg Stortingets fagseminar om 'Arkitektur og demokrati'

Følg Stortingets fagseminar om 'Arkitektur og demokrati'

Stortinget inviterer til fagseminaret «Arkitektur og demokrati – åpenhet og debatt om offentlige byggeoppgaver», i lagtingssalen onsdag 27. april kl. 11.30. Seminaret arrangeres i samarbeid med Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Hvor åpen og offentlig er egentlig debatten om arkitektur i store statlige byggeprosjekter? Hva skal til for at det oppstår offentlig debatt om byggeprosjekter? Er en offentlig arkitekturdebatt viktig og ønskelig, eller bør folk stole på at forvaltningsvesen og fagekspertise gjør gode og kloke valg på fellesskapets vegne? Hvem bryr seg, egentlig? Og for de som bryr seg; Hvor lett er det å få offentlighetens oppmerksomhet i dagens fragmenterte medievirkelighet?

Debatten om stortingsbygningens plassering og form var den største arkitekturdebatten på 1800-tallet. Bygningen ble heftig diskutert gjennom flere tiår, både i pressen og på Stortinget. Da spørsmålet om bygningens fremtid ble behandlet på 1940- og 50-tallet, ble avisenes forsider igjen ryddet. Skulle man flytte ut eller rive, eller skulle bygget moderniseres og ombygges? Debatten om stortingsbygningens oppføring på 1800-tallet og byggets modernisering på 1900-tallet holdt høy temperatur.

Seminaret åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen. Videre blir det paneldebatt med aktuelle bidragsytere fra det offentlige ordskiftet om arkitektur. Hovedinnlegg ved Siri Hoem i Fortidsminneforeningen, Even Smith-Wergeland ved HIOA og OsloPilot-prosjektet og Tore Slaatta, professor, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, tidligere forsker ved UiO og leder av forskningsprosjektet Kunst! Makt!.

De tre hovedinnlederne får deretter selskap av Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, Ellen de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten Oslo kommune og Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, til paneldebatt. Moderator er Hilde Sandvik, journalist og mangeårig kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

I tillegg inviteres det til deltakelse fra Statsbygg, Riksantikvaren, Byantikvaren og byutviklingskomiteen i Oslo kommune. Talspersoner fra arkitekturmiljøet vil være godt representert.

Seminaret er nå fulltegnet, men det blir sendt direkte på Stortingets nett-tv for interesserte. Følg seminaret direkte fra kl. 11.30 her !

EIENDOMSFORVALTNING/20. november 2018

Skal forvalte verdens høyeste trehus

Usbl har sikret seg forvaltningskontrakten på verdens høyeste trehus. Mjøstårnet i Brumunddal, hvor Arthur Buchardt er byggherre, vil rage hele 84,5 meter over bakken. Når bygget står ferdig skal Usbl sørge for både etablering og forvaltning videre. Les hele saken

Til toppen