Følg Stortingets fagseminar om 'Arkitektur og demokrati'

Følg Stortingets fagseminar om 'Arkitektur og demokrati'

Stortinget inviterer til fagseminaret «Arkitektur og demokrati – åpenhet og debatt om offentlige byggeoppgaver», i lagtingssalen onsdag 27. april kl. 11.30. Seminaret arrangeres i samarbeid med Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Hvor åpen og offentlig er egentlig debatten om arkitektur i store statlige byggeprosjekter? Hva skal til for at det oppstår offentlig debatt om byggeprosjekter? Er en offentlig arkitekturdebatt viktig og ønskelig, eller bør folk stole på at forvaltningsvesen og fagekspertise gjør gode og kloke valg på fellesskapets vegne? Hvem bryr seg, egentlig? Og for de som bryr seg; Hvor lett er det å få offentlighetens oppmerksomhet i dagens fragmenterte medievirkelighet?

Debatten om stortingsbygningens plassering og form var den største arkitekturdebatten på 1800-tallet. Bygningen ble heftig diskutert gjennom flere tiår, både i pressen og på Stortinget. Da spørsmålet om bygningens fremtid ble behandlet på 1940- og 50-tallet, ble avisenes forsider igjen ryddet. Skulle man flytte ut eller rive, eller skulle bygget moderniseres og ombygges? Debatten om stortingsbygningens oppføring på 1800-tallet og byggets modernisering på 1900-tallet holdt høy temperatur.

Seminaret åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen. Videre blir det paneldebatt med aktuelle bidragsytere fra det offentlige ordskiftet om arkitektur. Hovedinnlegg ved Siri Hoem i Fortidsminneforeningen, Even Smith-Wergeland ved HIOA og OsloPilot-prosjektet og Tore Slaatta, professor, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, tidligere forsker ved UiO og leder av forskningsprosjektet Kunst! Makt!.

De tre hovedinnlederne får deretter selskap av Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, Ellen de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten Oslo kommune og Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, til paneldebatt. Moderator er Hilde Sandvik, journalist og mangeårig kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

I tillegg inviteres det til deltakelse fra Statsbygg, Riksantikvaren, Byantikvaren og byutviklingskomiteen i Oslo kommune. Talspersoner fra arkitekturmiljøet vil være godt representert.

Seminaret er nå fulltegnet, men det blir sendt direkte på Stortingets nett-tv for interesserte. Følg seminaret direkte fra kl. 11.30 her !

TRE/16. februar 2018

Rekordoppmøte på verdens største konferanse for byggekunst i tre

1700 deltakere fra hele verden deltok på verdens største møteplass for byggkonstruksjoner i tre, Forum Holzbau Garmisch. Flere norske bedrifter deltok for å oppdatere seg på de nyeste trendene innen internasjonal byggekunst i tre. Les hele saken

BIM/16. februar 2018

Fullsatt sal på seminaret om parametrisk design og BIM

Tirsdag 13. februar ble det for første gang i Norge arrangert seminar om parametrisk design/visuell programmering. Over 130 personer var til stede på Felix Konferansesenter for å høre en rekke norske og internasjonale foredragsholdere fortelle om hvordan de benytter dette i sin hverdag. Les hele saken

BYGGENÆRINGEN/15. februar 2018

Fortsatt stort behov for fagarbeidere i byggenæringen

38 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere viser ny undersøkelse fra BNL. I mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer, og selv om pendelen går riktig vei på landsbasis, er det alt for få som velger bygg- og anleggsteknikk. Les hele saken

Til toppen