Forbered boligen din for klimaendringene

Forbered boligen din for klimaendringene

Høyrisiko for råteskader for de fleste av landets hus er prognosen fra Meteorologisk institutt og Sintef Byggforsk. Men boligen din trenger ikke å lide samme skjebne.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Vi opplever stigende interesse fra boligeiere som ønsker murverk i stedet . Det finnes også gode løsninger for å forblende trehus med teglstein , forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger, en av verdens største teglprodusenter, som har levert byggematerialer til mange norske renoveringsprosjekter.

Fra trehus til teglvilla

Et eksempel på denne typen boligrenovering kan ses tett ved Oslo, i Kjennveien Lørenskog. I 2005 fikk huset ny fasade og nytt tak – begge deler av tegl. Huset gikk dermed fra å være et alminnelig unnselig trehus til en eksklusiv og iøynefallende villa. Wienerberger leverte materialene og muremester Oddvar Kirkeberg sto bak renoveringen.

- Når man snakker om å skifte ut fasaden, virker det kanskje litt overveldende på mange. Men det er ikke så omstendelig som det høres ut. Typisk bruker man store deler av den opprinnelige konstruksjonen, og boligeierne kan sitte varmt og godt innenfor, mens håndverkerne renoverer huset, forklarer Tove Narvestad.

Fasader som tåler fukt

Klimaforsker Hans Olav Hygen fra Meteorologisk institutt vurderer at det vil bli vanskeligere for tradisjonelle norske bygg i tre å håndtere klimaforandringene enn for murte hus i tegl. Det skyldes blant annet at tegl er et uorganisk materiale som hverken råtner eller gir næring til soppvekst. I tillegg kombinerer tegl en holdbarhet på minst 150 år med en særlig evne til å oppta og avgi fukt uten å skade bygningen.

Men er det ikke dyrt?

Fasader i tegl koster litt mer å bygge enn fasader i tre. Men livssyklusberegninger for byggematerialene viser at investeringen lønner seg på sikt. Det er blant annet teglets lange holdbarhet og minimale behov for vedlikehold som setter tegl i førersetet rent økonomisk.

Har man en bolig med fasade i tre, må man regne med å bruke 47 kroner pr. m2 i året til vedlikehold. Har boligen derimot fasade i tegl, kan man nøye seg med kun 5 kroner pr. m2 pr. år. Det viser beregninger ved bruk av Byggutengrensers LCC-kalkulator.

– For en bolig på for eksempel 160 m2 betyr det at man må bruke 7520 kroner årlig på trefasaden, men bare 800 kroner på teglfasaden – en besparelse som vil merkes tydelig i en alminnelig husholdning.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen