Fugleperspektiv Valle Wood byggeplass.
Fugleperspektiv Valle Wood byggeplass. (Foto: NCC)

Første veggelementer i massivtre på plass

Mandag 15. januar monterte NCC Building de første veggelementene i massivtre på Valle Wood på Helsfyr i Oslo - Norges største næringsbygg i massivtre. CLT-elementene til heis og trappesjaktene i prosjektet er på cirka 9 x 2,85 meter og veier 2,5 tonn – mulig hovedstadens største CLT-element.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Den første lasten med massivtre-elementer ankom byggeplassen allerede mandag denne uken. Først mandag fikk man se de første elementene bli løftet på plass.

– I dag har vi startet montasjen av de første veggelementene i massivtre. Veggelementene er cirka 9 meter høye, går over 2 etasjer og utgjør første del av en stabiliserende sjakt for trapp, heis og tekniske anlegg på bygget, sier Steinar Kjus, prosjektleder i NCC Building.

Levering CLT-elementer. Foto: NCC

– Så snart sjaktene er montert følger søyler og bjelker i limtre. Deretter kommer montasjen av dekkeelementer i massivtre. Vi regner med å bruke 2 1/2 uke pr etasje, fortsetter Kjus.

Fakta:

Type: Kontorbygg 

Byggetid: 1. kvartal 2017 – 1. kvartal 2019 

Byggherre: NCC Property Development 

Entreprenør: NCC Building 

Entrepriseform: Samspillkontrakt 

Kontraktverdi: 190 millioner kroner eks mva 

Størrelse: 6700 

Arkitekt: Lund+Slaatto

Valle-utviklingen er en stor satsing for NCC. Totalt investeres det i overkant av 1,5 milliarder kroner på det fem etapper lange kontorprosjektet.

Valle Wood i massivtre er et nyskapende bygg for NCC. Utvikling av bygg i massivtre er viktig både for selskapets forretningsstrategi samt selskapets miljø- og bærekraftperspektiv. Valle Wood vil på sikt spare over 40 % CO2-utslipp sammenlignet med et oppdatert referansebygg.

Første byggetrinn til en verdi på 190 millioner kroner er på 6700 kvadratmeter og planlegges ferdigstilt Q1 2019. Totalt vil hele kontorprosjektet Valle bestå av 60.000 kvadratmeter når alle fem byggetrinn står ferdig.

Steinar Kjus, prosjektleder NCC Building. Foto: NCC

– Vi har sett fram til dette med spenning i over et år nå og er endelig i gang. Vi regner med at dette prosjektet vil tilføre NCC nyttig kompetanse på massivtre som vi tror byggemarkedet vil etterspørre mer av i tiden fremover, sier Kjus tydelig stolt.

En kulturarv

CLT-element heises på plass. Foto: NCC

Massivtre er laget av naturens reneste materialer, og har dype tradisjoner i norsk byggeskikk. Konstruksjonsprinsippene for massivtre er at trevirke sammenføyes til elementer ved hjelp av for eksempel spikring, liming eller strekkstag. Hele elementer produseres på fabrikk eller byggeplass, og sages til etter mål. Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg, skolebygg, barnehager og helsebygg.

Massivtre og miljø

Massivtre er godt for både inneklimaet i bygg og det ytre miljøet. Tre er et fornybart byggemateriale som er lite ressurskrevende ved fremstilling. Dette gir et lavere CO2-utslipp, i tillegg til at treet binder CO2. Bruk av massivtre gir et godt inneklima fordi treet puster og er i stand til å regulere fukt og temperatur. Porøst tre gir varme gulv uten tilført gulvvarme. Fordelene med massivtre er blant annet at det er resirkulerbart og bærekraftig, samtidig som det gir nye muligheter for skogdrift.

MILJØ/21. februar 2019

40.000 billass spares med Yara Birkeland

– Dette er et svært spennende prosjekt. Ikke fordi det har hatt spesielt store tekniske utfordringer, men fordi det representerer en sterk miljøsatsing og er en spydspiss på sitt felt. Her har vi fått være med på å være helt i front i utviklingen, og det setter vi pris på. Les hele saken

HMS/21. februar 2019

Bedre kjønnsbalanse gir mer på bunnlinjen

– Tallenes tale er klar. Nå har byggebransjen om lag 2% kvinnelige fagarbeidere. Alt tyder på at de bedrifter som sørger for å skaffe seg en bedre kjønnsbalanse, tjener mer penger. Logisk betyr det da at om byggebransjen hadde gjort en sterkere innsats for å bedre kjønnsbalanse, hadde bunnlinjen sette hyggeligere ut. Les hele saken

Til toppen