Fossilfrie byggeplasser i fokus

Fossilfrie byggeplasser i fokus

NCCs aller første fossilfrie byggeplass på Jordal Amfi ble hyllet av de fremmøtte da den offisielle rivningen startet. Dette betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen. Den nye hallen skal stå ferdig til sesongstart i 2018 og blir Norges mest moderne og energieffektive ishall.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Det er viktig for både NCC og våre samarbeidspartnere å innfri disse nye miljøkravene fullt ut i dette fyrtårnet av et prosjekt som Nye Jordal Amfi vil bli. Samarbeidet med Byggherren om dette, i tillegg til den vanlige oppstartsprosessen, har for øvrig gått smertefritt gjennom et konstruktivt samarbeid med deres prosjektledelse. Alle i vår anleggsorganisasjon er stolte over å få delta i dette flotte og spennende miljø-prosjektet, sier Sven Harald Movold, prosjektleder i NCC.

Look to Norway

Byrådsleder Raymond Johansen, som startet rivningen sammen med NCC, var blant de som roste prosjektet og mente at Oslo kommune og den norske bygg og anleggsbransjen er i ferd med å ta en internasjonal posisjon innen fossilfrie byggeplasser.

Byrådslederen startet den seks uker lange rivingen av den ærverdige ishockey-hallen på Jordal i Oslo. Byrådslederen og den 64 tonn tunge fossilfrie gravemaskinen fra NCC spiste seg sakte med sikkert gjennom hallen med sin 30 meter lang arm og knusehode.

[factbox id="1"]

Også Eli Grimsby, byggherre og direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF var fornøyd med å komme i gang med prosjektet:

– Det er godt å være i gang for alvor. Vi starter opp grunnarbeidene i løpet av våren og gleder oss til de første spadetakene. Vi er kjempefornøyd med å ha fått en dyktig entreprenør med på laget og vi er ikke i tvil om at vi har valgt riktig, sier Eli Grimsby, byggherre og direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Forbildeprosjekt på miljø

Oslos nye storstue for ishockey blir landets mest moderne og energieffektive ishall, et forbildeprosjekt som skal sette ny standard for hvordan gode, energieffektive ishaller skal bygges. Til tross for at den nye hallen vil være mye større enn den gamle hallen, vil Nye Jordal Amfi klare seg med en tredel av energiforbruket til gamle Jordal Amfi.

Byrådsleder Raymond Johansen intervjuet i forbindelse med rivingen.
[youtube id="prbWKmQQtZY"]

Solcellepanel på taket skal bidra til å forsyne den nye hallen på Jordal med strøm, men den største forskjellen i energiforbruk ligger i at overskuddsvarmen fra kuldeanlegget som produserer is lagres i energibrønner og benyttes til å dekke inn varmebehovet. Nye Jordal Amfi skal ha grønt tak. Sedumplantene på taket har en isolerende effekt og gjør at både kjøle- og varmebehovet reduseres. I tillegg vil det grønne taket magasinere regnvann og bidra til å redusere belastningen på avløpsnettet i Oslo.

Nye Jordal Amfi skal, i likhet med dagens hall, være en ishall for både elite- og breddeidretten. Hallen skal utformes med arealer for publikum, daglig drift, servering, møtevirksomhet, øvrige idrettsfunksjoner og media. Nye Jordal Amfi skal gi meroppevelser til både utøvere og publikum og være en selvsagt og foretrukken arena for landskamper i fremtiden. Hallen vil ha et bruksarealet på rundt 11 500 kvadratmeter og med plass til rundt 5 500 publikum.

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen