Fra særdeles dårlig tilstand til feilfritt for Per Kleiva-kunstverk

Fra særdeles dårlig tilstand til feilfritt for Per Kleiva-kunstverk

40 år etter Per Kleiva og assistenten Terje Roaldkvam malte 360 kvadratmeter av veggene på Ellingsrudåsen skole, er kunstverket nå sirlig restaurert og fremstår helt nytt.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Jeg føler meg som en rockemusiker. Den gleden elevene viser over skolen og kunsten her er helt overveldende, sier Per Kleiva på avdukingen av verket sitt.

Den 82 år gamle kunstneren gikk med konsentrert blikk opp rampen de tre etasjene for å beundre reparasjonen.

- Jeg finner ingen feil å sette fingeren på, så dette er imponerende, sier den glade kunstneren fra Nesodden.

Over tre etasjer

Det 370 kvadratmeter store kunstverkene på veggene på Ellingsrud videregående er i år restaurert for 750.000 kroner. Per Kleivas malerier strekker seg over veggene fra første til tredje etasje inne på skolen.

[img id="1"]

Kunst i skolen er en viktig del for å få attraktive bygg. Årlig brukes rundt 2 millioner kroner for å vedlikeholde de 535 kunstverkene på Oslos 177 skoler. Utsmykningen på Ellingsrudåsen skole ble under undersøkelser i skoleåret 2012 til 2013 vurdert til å ha tilstand 3, på en skala fra 0 til 3, hvor 3 var særdeles dårlig tilstand.

3000 skader

Joanna Hench er skulpurkonservator med spesialfelt maleri på mur. Hun sier dette kunstverket på Ellingsrudåsen skole har holdt veldig godt til å være malt rett på veggen på en skole hvor det er relativt høy slitasje.

- Det var hele 3000 små skader på kunstverket, i tillegg til noe hærverk og sår etter et branntilløp, sier hun.

Det første hun og de fire kollegaene Ingjerd Kleiva, Daniel Gillberg, Fredrik Song og Thomas Smestad gjorde, var å vaske veggene forsiktig med mildt såpevann. Når maleriet var helt rent startet jobben med å tette igjen hullene og deretter blande malingsfarge som ble helt lik veggen. Det var veldig tidkrevende.

- Vi er veldig fornøyd med jobben, og forhåpentligvis kan maleriet glede elever i 40 år til, sier Hench.

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen