Den gamle kullkranbroen i Aarhus har skapt nytt liv i Sydhavnen.
Den gamle kullkranbroen i Aarhus har skapt nytt liv i Sydhavnen. (Illustrasjon: TRANSFORM)

Fra sentrumsdød til sentrumsglød

Kullkranbrua løfter den slitne havna i Aarhus. Den nedlagte flyplassen huser et kunst- og kultursenter. Den tomme butikken har blitt pop-up-shop, verksted, drivhus og grendehus. Torsdag 31. mai åpner DOGA to store utstillinger som viser hvordan vi kan ta i bruk byenes ressurser på nye måter og skape nytt liv i tomme lokaler.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Hanna Marcussen, byråd for byutvikling i Oslo kommune og Høyres stortingsrepresentant Liv Kari Eskeland åpner utstillingene. De vil også samtale om hvilke verdier politikerne ser i byens ubrukte ressurser og hva som kan gjøres på lokal- og nasjonalpolitisk nivå.

Tromsø er byen for festivaler, arktisk turisme og modnattsol. Men hvordan er byen for innbyggerne? På konferansen ByGlød får du høre om hvordan kommunen lar det gro i byens tomme lokaler! Foto: Tromsø kommune

Fordelene er mange ved å bruke byens eksisterende infrastruktur og bygg.

– Utstillingene viser hvilket potensial som ligger i nytenkende og bærekraftig by- og stedsutvikling og hvilke verdier som kan skapes for både innbyggere, næringsliv og lokalsamfunn. Den gir også verktøy til hvordan man skal jobbe med reprogrammering av byer og lokaler, sier Matti Lucie Arentz og Siri Holmboe Høibo, som er prosjektledere i Design og arkitektur Norge (DOGA).

Er det gråpapir i butikkvinduene der du bor? På konferansen ByGlød får du høre om Torvgata 7 i Arendal og hvordan prosjektet Levende lokaler har bidratt til å fylle 1000 m2 med nytt innhold og arbeidsfellesskap for store og små virksomheter. Foto: Mona Hauglid

Utstillingene sparkes i gang av konferansen BYGlød! med foredragsholdere fra inn- og utland. Utgangspunktet for både konferansen og utstillingene er de to DOGA-prosjektene Levende lokaler og Reprogramming the City. Utstillingene står på DOGA i Hausmanns gate 16 frem til 16. september.

Les mer og meld deg på til utstillingsåpning.

Fakta:

Reprogramming the City er en eksperimenterende og kreativ tilnærming til byutvikling som tar utgangspunkt i strukturer, flater, gjenstander og systemer som allerede finnes i byen og gir det nye funksjoner. Konseptet er utviklet av den amerikanske urbanisten Scott Burnham, som også er kurator for utstillingen sammen med DOGA. 

Levende lokaler er et prosjekt som skal bekjempe og forebygge sentrumsdød. Sammen med følgeforskere fra NIBR og pilotkommunene Arendal, Lærdal og Tromsø har DOGA utforsket nye metoder for å fylle sentrum og gråpapirkledde vinduer med nytt liv. To år etter er målet oppnådd og de tomme lokalene er fylt. 

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen