Open Source Wood.
Open Source Wood. (Foto: Mikko Oksanen / Hasan & Partners)

Fra skrivebordsdesign til faktiske prosjekter

Metsä Wood oppfordrer alle arkitekter og ingeniører til å dele sine innovasjoner innen trekonstruksjon. Målet er å dele kunnskap om prefabrikkerte elementer og øke bruken av tre i konstruksjoner. Metsä deler nå sine egne innovasjoner og tilbyr 30 000 euro i premiepenger til eksepsjonelle design i løpet av 2017.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Å være åpen og dele kunnskap øker den tekniske utviklingen av tømmerkonstruksjonene på grunn av det allsidige nettverket av personer med ulike ferdigheter,sier Jussi Björman, direktør for teknisk kundeservice i Metsä Wood.

Når industrien innen modulbasert trekonstruksjon vokser, vinner alle

Metsä Wood er opptatt av å samarbeide med arkitekter som bruker innovative modulbaserte treelementer i bygningsdesign, noe som gir pionerer innen trebygging muligheten til å realisere designene sine til faktiske prosjekter.

Ved å dele dine innovasjoner og din innsikt med andre eksperter innen modulbasert trekonstruksjon over hele verden, kan du bygge opp et internasjonalt omdømme, og du vil også ha glede av råd og vurderinger av arbeidet ditt fra ekspertpanelet på vår plattform. Open Source Wood-initiativet gir også muligheter for å samarbeide effektivt med andre fagfolk – uansett hvor de er.

Hvorfor delta?

Metsä Wood spurte fagfolk hva de mener om ideen om Open Source Wood. Noen av dem har allerede sendt Metsä Wood sine design.

- Hvis jeg har lært noe i min tid som lærer, så er det at gode ideer sjelden kommer ut av løse luften. I stedet for et plutselig gjennombrudd har innovasjoner en tendens til å komme gjennom integrering og utvikling av ideer og praksis over tid. Dette gjelder spesielt for arkitektur og konstruksjon. I dag trenger vi større nettverk for å dele ideene våre og for å få kunnskap produsert av andre som jobber med lignende problemer, sier Philip Tidwell, Aalto-universitetet i Finland.

- En industriell måte å bygge med tre på er fremtiden: Det reduserer CO2-utslipp og bruk av fossile råvarer, og det er dessuten energibesparende i mange aspekter. Metsä Woods Open Source Wood-initiativ staker ut veien for å støtte veksten av bygging med tre, mener Maarten Van der Breggen, Maskerade Flexible Building System, Nederland.

- Det er viktig at vi deler kunnskap om bygging med tre, ettersom det er det mest bærekraftige materialet som er tilgjengelig i denne epoken med økende global oppvarming og naturkatastrofer, sier Johanna Byrne, arkitekt fra Irland.

- [Metsä Woods Open Source Wood Initiative] er ikke bare profittorientert, men har også som mål å løse problemet med menneskers individuelle og sosiale liv, sammen med miljøets betydning, mener Mohammad Jamshidi, Saman Agin Engineering Co LTD. Tehran Iran.

Hvordan bli med

Metsä Wood bygger en Open Source Wood-plattform hvor fagfolk som er interessert i trekonstruksjon, kan dele sine ideer og samarbeide. Plattformen vil bli lansert i begynnelsen av 2018. 

Før plattformen er klar, kan du laste opp designene dine via et webskjema. Design som er lastet opp innen utgangen av dette året, vil være kvalifisert for Metsä Wood Awards 2017. Premiepenger på 30 000 euro vil bli tildelt en eller flere bygningselementer eller moduler som bruker Kerto® LVL-produkter (laminert finertømmer) som en hovedkomponent. De andre kriteriene er:

• Raskt: Designet muliggjør raske byggeprosesser.

• Lett: Designet er lett.

• Grønt: Designet forbedrer CO2-balansen i bygningen.

GJENVINNING/22. mars 2019

Fortsatt mange barrierer i veien for en sirkulær byggsektor

Byggebransjen står for betydelige utslipp og gjenbruksgraden i næringen er lav. Men hvorfor er det slik, og hvilke barrierer er de største? Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) og COWI tok debatten da de inviterte til sirkeltreff om materialgjenvinning i et sirkulært perspektiv. Les hele saken

Til toppen