En 3D-printerrobot bygger et hus i Nantes.
En 3D-printerrobot bygger et hus i Nantes. (Foto: Université de Nantes)

Fransk forsker 3D-printet bolig – kommer til Bygg 4.0

En fransk forsker som har bygget en kommunal bolig med 3D-printer er bekreftet som foredragsholder til konferansen Bygg 4.0.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Byggemetoden BatiPrint3D™ er patentert av Université de Nantes, og et resultat av samarbeid mellom forskningsinstituttene LS2N (spesialister på robotsystemer) og GeM (som forsker på materialer). Den avanserte teknologien består i å først printe to lag med ekspanderende skum, som brukes som forskaling for et tredje lag av betong.

– Et 95 m2 stort hus ble bygget i oktober 2017 med denne banebrytende metoden, og det er første gang at en av forskerne bak prosjektet kommer til Norge for å presentere teknologien, sier seniorforsker Nathalie Labonnote ved SINTEF Byggforsk.

Økonomiske og miljømessige fordeler med 3D-printing av konstruksjoner

– Målet er å bygge rimelige boliger som kan tilpasses både lokale forhold og kundens ønsker, samtidig som det skal bygges raskt og blir billig i drift, sier professor Philippe Poullain, som gleder seg til å møte den norske byggebransjen på Bygg 4.0-konferansen 15. mai i Oslo.

Informasjon:

Tid: Tirsdag 15. mai kl. 8–16 (workshop kl. 13–16)
Sted: Meet Ullevaal, Oslo

Påmelding: Meld deg på her

– Det er klart at robotteknologien representerer en drastisk endring av byggebransjen. Vår jobb er å utvikle løsninger som reduserer byggetiden og forbedrer termisk isolasjon, samt reduserer driftskostnadene til konstruksjonen, påpeker Poullain.

Konferanse om digitalisering for BAE-sektoren

SINTEF, NTNU og Bygdin-nettverket arrangerer en konferanse om digitalisering for BAE-sektoren den 15. mai i Oslo. Konferansen tar utgangspunkt i eksempler og modeller for digitalisering, og setter fokus på hva digitalisering betyr for de ulike aktørene i bygg-, anlegg- og eiendomssektoren.

Spennende foredrag fra både forskningsinstitutter og bedrifter skal vise veien til den digitale transformasjonen. Droner, parametrisk design, digital tvilling, sensorer, BIM, og virtuell virkelighet er kun noen få nøkkelord. Etter foredragene inviteres det til en aktiv og engasjerende workshop med nettverksbygging og diskusjoner om forskning under overskriften "Digital og innovativ byggeprosess".

SOLENERGI/24. april 2019

Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi på brukte bilbatteri

Bislett stadion ble i 2018 Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har den tradisjonsrike stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler. Les hele saken

Til toppen