Fremtidspotensiale i biologisk aktivt lys

Fremtidspotensiale i biologisk aktivt lys

Biologisk aktivt lys er et tema med et fremtidspotensiale som for lengst er blitt anerkjent av belysningsbransjen. Produsenten ESYLUX har nå utviklet en fremtidsrettet form av denne belysningen med SymbiLogic-teknologien.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Lyskontroll er et bredt begrep med mange betydninger. Noen ganger bidrar det til å øke energieffektiviteten, mens det andre ganger bidrar til å opprette og spille ut individuelle lysstemninger. Et nøkkelbegrep som omfatter langt mer i sin betydning for mennesker er det såkalte Human Centric Lightning, en belysning som gir en positiv biologisk virkning på mennesker gjennom lys som endrer lysstyrke og fargetemperatur dynamisk i løpet av døgnet.

[factbox id="1"]

Usynlig lysinformasjon som påvirker hormonsystemet

Det er først og fremst de såkalte lysfølsomme, intrinsiske retinale ganglioncellene (ipRGC) i netthinnen på menneskets øyne som er ansvarlige for dette. De sørger for at netthinnen også transporterer usynlig lysinformasjon. Dermed reagerer de på endringer i lysstyrke og lystemperatur og påvirker prosessen i det sentrale nervesystemet, eller utløser disse. Det naturlige dagslyset viser hvordan en slik endring kan se ut. Om morgenen er lyset mørkere og noe varmere hvit, utpå dagen lyser det kraftig og med en tydelig høyere andel blått takket være jordens atmosfære, før det igjen blir mørkere og varmere hvitt mot kvelden.

Siden omformingen av en slik belysning er avhengig av kompetanse innen både lys og intelligent styring, har automasjonsspesialisten ESYLUX utviklet en egen teknisk omforming, SymbiLogic-teknologien.

- Vi har mange års kompetanse innen elektronikk, og vi utnyttet den til fulle i denne utviklingen, sier Dr. C. Claudius J. Noack, leder av lysutviklingen i bedriften.

I tillegg er det en fordel at det biologisk virkende lyset fremheves bedre med den hvite LED-en enn med RGB-LED-er eller lysstoffrør.

SymbiLogic-teknologi  i næringsbygg

SymbiLogic-teknologien er optimalisert for en biodynamisk belysning i næringsbygg og blir av ESYLUX integrert i utvalgte belysningsløsninger.

- Vi sørger for et lys som styrker folks vitalitet, konsentrasjonsevne og sunnhet, sier Claudius Noack, og viser til de tallrike vitenskapelige studiene som har bekreftet disse effektene flere ganger.

Vi sørger for et lys som styrker folks vitalitet

Lysforløpet til SymbiLogic har en spesiell egenskap. I tillegg til et naturlig dagsforløp tilbyr ESYLUX et alternativt forløp som motarbeider den vanlige ettermiddagstrettheten med et aktiverende lys, iht. eksempelet til DIN SPEC 67600. Dermed produserer den ved behov en lyseffekt som har positiv innvirkning både på den enkeltes humør og på bedriftens produktivitet.

Samtidig, slik som alle typer Human Centric Lighting, sørger det aktiverende lyset om dagen for en bedre søvn som gjør deg mer uthvilt. Da er melatoninnivået nemlig ekstra høyt til nøyaktig riktig tidspunkt.

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen