FutureBuilt 2015 - hvordan løfte den grønne kompetansen

FutureBuilt 2015 - hvordan løfte den grønne kompetansen

Ved FutureBuilt konferansen 2015 ble det snakket om tregheten i det norske markedet med å få nye og energieffektive løsninger ut på markedet. Flere av foredragsholderne hadde litt å si om hvordan dette kunne effektiviseres.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Solceller er nå

[factbox id="1"]

Thor Christian Tuv er daglig leder i solcelleleverandøren FUSen AS. I sitt foredrag på FutureBuilt fortalte han at solceller ikke er fremtiden, men at solceller er nå.

- Vi kan knekke myten om at det ikke er sol nok i Norge, det er det,

- Det er også kaldt, noe som gjør det enda mer hensiktsmessig å benytte seg av solenergi. Da slipper vi utgifter ved nedkjøling av anlegget, sier Tuv.

Han mener i midlertidig at fokuset på solceller er et annet i dag enn det har vært tidligere.

- Det at vi i bransjen har klart å drive ned kostnadene på solceller, og fortsetter med det, er åpenbart en nøkkel til å gjøre det mer attraktivt i Norge.

- Hvis vi ikke klarer å drive prisene ned, blir det ikke realisert, sier Tuv.

Leverandørene må informere om transport

Krav om dokumentasjon på materialenes egenskaper øker, og behovet for dokumentasjon på transport og leveranse er også en viktig faktor i grønne prosjekter.

Tuv mener kunder må bli flinkere til å etterspørre denne dokumentasjonen. Samtidig må det også være lettere for bestiller å få tak i dokumentasjon på leveranse og transport av materialene, samt leverandørens klimaregnskap.

- Kunder må være flinkere til å etterspørre dette, men vi som leverandører må være aktive med å informere om produktene. Store deler av bransjen har en vei å gå på krav til leveranse og transport, sier Tuv.

Det offentlige må gå foran 

Andre deltakere i denne debatten på FutureBuilt konferansen 2015 var Rune Stene i Skanska, Sonja Horn i Entra og Michael Christensen i Christensen & Co.

Sonja Horn mener det offentlige sitter på en unik mulighet til å foran når det kommer til energieffektive og innovative løsninger, da de er en stor innkjøper.

- Hvis det offentlige stiller krav i sine kontrakter om energikrav, ville dette løftet næringen enda lengre, sier Horn.

Må være rom for å tjene penger

Rune Stene og Michael Christensen mener godt samarbeid tidlig i prosjektet og respekt for den tverrfaglige kompetansen er viktig for å løfte den generelle kompetansen i byggenæringen. Samtidig er det også viktig å åpne for at alle skal tjene penger.

- Dersom øverste ledd i de firmaene som deltar i ambisiøse miljøprosjekter ser at de ikke tjener penger på det, blir det gjerne siste gangen de ønsker å være med på slike prosjekter,

- Derfor er det viktig at hovedentreprenører ikke tyner underentreprenører for penger. Her er det en lang vei å gå, forteller Rune Stene til Fremtidens Byggenæring.

Få med deg det lengre, spennende intervjuet med Rune Stene og Michael Christensen i neste utgave av Fremtidens Byggenæring.

 

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen