Gigantmessen som har alt

Gigantmessen som har alt

Fremtidens Byggenæring besøkte BAU 2017 som er den største messen i verden innen arkitektur og byggevarer. Mange bedrifter bruker messen til å lansere nye produkter.

  • Rådgivning
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Annen hvert år samles byggenæringen fra hele verden til den ledende messen for arkitektur og byggematerialer. I år trakk BAU mer enn 250.000 besøkende fra 45 land, der 80.000 kom fra utlandet. På BAU 2017 deltok 2.120 utstillere fordelt på 17 haller. Området dekket et areal på om lag 183.000 kvadratmeter, like utenfor München sentrum. Messeområdet tilsvarer fem ganger arealet til Norges Varemesse. Messen viser alt innen arkitektur, bygningsmaterialer og byggesystemer, noe den har gjort siden 1964.

Kebony eneste norske utstiller

Norske Kebony var den eneste norske bedriften som stilte ut produkter under messen.
Internasjonal markedssjef Adrian Pye i Kebony forteller at han er svært fornøyd med å være i München.

– Kebony satser mye på å slå igjennom i det tyske og europeiske markedet. Derfor er vi glade for den gode responsen vi får her. Vår strategi er å gjøre merkevaren og produktene kjent utenfor Norge. Vi arbeider systematisk med å kommunisere med arkitektene over hele Europa. Derfor opplever vi at det er riktig for oss å være på denne messen. Alle er jo her, sier Pye.

Under BAU fikk Kebony hederlig omtale i forbindelse med Innovasjonsprisen Arkitektur + Bygg under BAU 2017. Det er første gang Kebony er til stede med stand på messen

Schüco med største stand

Fra Schüco Norge møtte om lag 60 partnere og arkitekter. De besøkte hovedkvarterets 2.400 kvadratmeter store stand, som var den største på hele BAU. Standen hadde egen restaurant som var et populært sted for besøkende. På kvelden vartet selskapet opp med minikonsert. Under messen lanserte Schüco flere produkter innen smarthus-konseptet.

Luksustrapper fra Sveits

[img id="1"]

Sveitsiske Paramount Group, som har sine røtter i en gresk familiebedrift, har i snart 100 år produsert luksustrapper i tre over hele Europa og USA. Trappene blir skreddersydd til hvert av prosjektene og monteres av selskapet selv på byggeplass.

– Det er første gangen vi besøker BAU. Det er noe vi gjør som en del av en større satsing i Europa. Blant annet er Norge og Norden på trappene, forteller daglig leder og eier av selskapet Theodoros Manousos. Selskapet bygger videre på lange familietradisjoner innen greske byggenæring. Alt trevirke som benyttes kommer ubehandlet inn til fabrikken som ligger nord for Aten. Der bearbeides det til luksuriøse trapper i moderne design.

Moelven søker samarbeid

– Vi er her for å samle ideer, og så ser vi konkret etter nye produkter og samarbeidspartnere til modulene våre, forteller nyutviklingssjef Svein Erik Berntzen i Moelven Modus As. Vi møter han og Moelventeamet i hallen som kun er forbeholt tre, på standen til tyske Pollmeier Massivholz, som leverer limtredragere i bøk til Moelven.

[img id="2"]

Berntzen synes messen har et høyt nivå, og kommer til å arbeide videre med én bestemt leverandør som de hadde møter med under oppholdet. Siden forhandlingene ikke er avsluttet, ønsker han ikke ennå å røpe hvilke bedrifter de har i kikkerten.

– For oss har besøker vært vellykket fordi vi hadde forberedt oss godt før vi reiste nedover. Det er umulig å rekke over alle leverandørene som er her nede, sier han, og er litt overrasket over at ikke flere norske leverandører stiller ut.

Ski Bygg

– Vi reiste til BAU for å skaffe oss et overblikk over hva som skjer i det europeiske byggmarkedet, og for å forstå utviklingen i det internasjonale byggemiljøet. Vi hadde med oss representanter for Follohus, som er en av våre største kunder. Her fikk vi vist nye produkter, spesielt overfor arkitektene, forteller salgssjef Tore Andresen i Ski Bygg. Andresen liker messen, men siden den er så stor, er det viktig å planlegge godt på forhånd hva man vil oppnå med oppholdet. – Her må man holde fokus, og det er mye inspirasjon å hente, sier han.

[img id="3"]

Lysende betong

Det tyske selskapet Lucem Lichtbeton har utviklet et spennende byggemateriale laget av kombinasjonen finkornet betong og optiske fibre. Når man sender lys fra den andre siden av betongpanelet oppstår en tredimensjonal effekt på den andre siden.

– Produktet har blitt svært populært i byer i Midt Østen, forteller daglig leder og eier Andres Roye. Den iranske interiørarkitekten Maral Naderpour har sikret seg det iranske agenturet. – Jeg vet bare at lysbetong har et stort potensiale i min region, sier Naderpour.

– Jeg holder akkurat på med å montere lysbetong fra Lucem på Capital Bank’s VIP som vi har under konstruksjon i et av Ammans mest eksklusive nabolag. Lyset som trenger gjennom betongen kommer til å bli spektakulært, forteller den arabiske arkitekten Saja Nashashibi, som er partner og leder for arkitektgruppen Paradigm Design House. Gruppen har hovedkvarteret i Jordan og underkontor i Palestina.

[slider]/[galleri col="4"]

Lysbetongen Lucem leveres i elementer på 160 x 60 cm, både med og uten lys. Platene kan benyttes til fasader, gulv, vegger, møbler og som dekorelementer. Platene kombineres med LED-lys i ulike farger.

Interface

Interface, en av verdens største produsent av kommersielle teppefliser, stilte nok en gang ut sine naturinspirerte teppemiljøer. Produktet ble lanserte på BAU for to år siden. Interface mener slike tepper er en trend som vil vare lenge. Teppene ”Urban Retreat Collection”, gir en fin effekt og skaper en landlig atmosfære også i det urbane. Dette er tepper satt sammen med ulike strukturer og farger, inspirert av naturen selv.

Spiker laget av tre

Det tyske konsernet Beck Fastener Group, har utviklet en spiker av tre som de mener kan bidra til å revolusjonere markedet innen trebyggeri. Under BAU lanserte de LignoLoc ™ som også skal introduseres på det norske markedet via Motek AS, som har eneretten i Norge.

– Vi anser dette produktet som en revolusjon i byggenæringen, og er selvsagt veldig spent på hvordan det blir mottatt i markedet, forteller Stefan Siemers som er senior forsker i utviklingsavdelingen til Beck og som var med på utviklingen av LignoLoc ™.

Siemers forteller at hemmeligheten bak trespikeren er at den er laget av bøk, som er et svært hardt tremateriale. Under produksjonen kuttes trevirket, for så å presses sammen slik at de elastiske trecellene kommer under press. Han sier at selv om det brukes energi i foredlingen av produktet, er det langt mindre enn fremstillingen av spiker i metall. Når spikeren skytes inn i treverket med luftdreven spikerpistol, varmes spikeren opp til 200 grader på grunn av den kraftige friksjonen mellom spikeren og trevirket. Som et resultat av dette, sveises spikeren fast i trevirket ved at spikeren skiller ut kvae. Motek AS forteller at tidspunkt for lansering i Norge ennå ikke er bestemt.

 

ENERGIBRUK/18. februar 2019

Ny byggstatistikk og nye graddagstall er ute

Enovas byggstatistikk fra 2017 er nå publisert. Statistikken gir byggeiere muligheten til å sammenligne energibruken i egne bygg med bygg eid av andre, og kan være et nyttig verktøy for alle som jobber med å planlegge, utvikle og drifte bygg. Graddagstallene for 2018 er også klare. Les hele saken

Til toppen