Støpearbeidene på Under er ferdige, og i sommer skal konstruksjonen senkes på plass ved Lindesnes Havhotell.
Støpearbeidene på Under er ferdige, og i sommer skal konstruksjonen senkes på plass ved Lindesnes Havhotell. (Illustrasjon: MIR / Snøhetta)

Grenseløse muligheter - også under vann!

– Undervannsrestauranten i Lindesnes er en attraksjon under bygging, og viser de grenseløse mulighetene for betong, sier Vetle Houg i Byggutengrenser.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Mur og betong har unike kvaliteter som bidrar til et bærekraftig samfunn, ikke minst på levetid og holdbarhet. Vi skal fortsette å vise fram hvordan våre materialer bidrar til trygge og flotte bygg med stadig mindre klimafotavtrykk – og med grenseløse muligheter, sier daglig leder i Byggutengrenser, Vetle Houg. Foreningen avholdt nylig sitt årsmøte, og en presentasjon av den nye undervannsrestauranten i Lindesnes vakte interesse.

En attraksjon blir til i Lindesnes

Betongarbeidene på Under er nettopp avsluttet, og det krevende og kompliserte prosjektet med design av Snøhetta ble gjennomgått av Erlend Stien og Terje Raanes fra Asplan Viak, som leder prosjektet. Konstruksjonen skal ligge delvis nedsenket ved Lindesnes Havhotell, og vil by på en enestående utsikt til livet i havet mens man inntar en bedre middag. Bilder av bygget har blitt vist i en rekke internasjonale medier, og restauranten er allerede fullbooket for neste sesong.

Karbonfangst i sementproduksjon

Betongbransjens arbeid for å redusere klimagassutslipp handler i stor grad om tiltak i produksjon av sement. Norcem har i flere år hatt en visjon om karbonnøytrale betongprodukter, og et viktig element i denne er å fange karbon fra sementproduksjonen. Karbonfangstprosjektet i Brevik ligger an til å få bevilget penger på revidert statsbudsjett slik at siste fase av prosjektet kan fullføres, etter at prosjektet på slutten av fjoråret ble satt på vent.

– Vi er glade for at vi nå, høyst sannsynlig, kan fullføre studien. Den vil gi oss et sikrere kostnadsbilde når vi skal gjøre den endelige investeringsbeslutningen. Karbonfangst i sementproduksjonen vil være et meget stort steg mot vår visjon om karbonnøytrale betongprodukter, sier Per Brevik, bærekraftsdirektør i HeidelbergCement.

Mange byggherrer vil ta miljøansvar

Grønn Byggallianse og NGBC har besluttet å slå seg sammen til én organisasjon, og daglig leder Katharina Bramslev fortalte om bakgrunnen for sammenslåingen og hva man ønsker å oppnå.

– Formålet med sammenslåingen er å utvikle norsk bygg- og eiendomssektor slik at hensyn til miljø og bærekraft skal bli det selvfølgelige valget for alle, forteller Bramslev.

Utviklingssjef i Selvaag Bolig, Harald Gjøvaag, viste i sitt innlegg hvordan boligbyggeren vurderer materialbruk slik at de kan bygge attraktive og gode boliger i sine utbygginger. Tunge materialer bidrar til soliditet, lang levetid og redusert vedlikeholdsbehov. Det er verdier som boligkjøperne vet å verdsette.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen