Grunnstein legges ned på Powerhouse Brattøra

Grunnstein legges ned på Powerhouse Brattøra

Grunnstein legges ned på Powerhouse Brattøra - det første energipositive kontor-nybygget i Norge.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

På Brattørkaia i Trondheim har Powerhouse-samarbeidet tatt initiativ til å få på plass det første energipositive kontor-nybygget i Norge. Sammen er det lagt grunnlaget for en slik satsning, og jobbet med prosjektet på Brattøra for å løse tekniske og andre utfordringer. Det er altså de fremste kompetansemiljøene, med den dypeste tekniske innsikten som finnes i Norge, som har gått sammen for å kunne levere et unikt bygg som produserer mer energi enn det bruker.

Et pionerprosjekt

Powerhouse Brattørkaia er et pionerprosjekt på flere måter. Bygg står i dag for 40 prosent av verdens energiforbruk og potensialet for energisparing er enormt, både i Norge og globalt. Powerhouse Brattørkaia vil produsere mer ren, miljøvennlig energi enn det det forbruker.

[img id="1"]

Bygget blir på ca. 13 000 kvadratmeter og vil romme ca. 500 arbeidsplasser. Byggets arkitektur blir bestemt av behovet for å ta i bruk sol som energikilde. Et sydvendt skråtak gir optimale forhold for solcellebasert energiproduksjon, noe som er avgjørende for å få bygget til å gå i pluss energimessig.

Overskuddsenergien i byggets driftsfase vil i løpet byggets levetid dekke inn energien som er gått med til produksjon av byggevarer, transport, oppføring, drift og avhending av bygget. Totalt kommer bygget ut med et overskudd hvert år på 5 kWh pr kvadratmeter. Det gjør det til et plusshus, og et pionerprosjekt i verdensklasse.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen