Vegg- og himlingprodusenten Rockfon har levert flere akustiske og lysreflekterende overflater til det nye sykehuset.
Vegg- og himlingprodusenten Rockfon har levert flere akustiske og lysreflekterende overflater til det nye sykehuset. (Rockfon Norge)

Helende arkitektur forkorter sykehusopphold

Neste år flytter Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) inn i et nybygget og toppmoderne spesialsykehus på Gardemoen hvor helende arkitektur er i fokus.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Raske skritt, trillende senger og støyende medisinutstyr. Det er enkelt å miste nattesøvnen på et sykehus. For å sikre gode pasientopplevelser har derfor det nye LHL-sykehuset satt høye krav til

valg av byggematerialer, med god akustikk og et behagelig lys, som gir pasientene den ro og hvile de trenger for å bli friske.

- Vi er nødt til å ta inneklima på alvor, spesielt på et sykehus. Det er derfor gledelig at LHL-klinikkene Gardemoen har satt seg som mål om å skape et forbildesykehus for akkurat dette, sier daglig leder Jonny Aas i Rockfon Norge, som har vært leverandør av flere akustiske og lysreflekterende vegg- og himlingløsninger til sykehuset.   

Høye krav til byggematerialene

For det har etter hvert kommet mange studier som viser hvor viktig helende arkitektur, som behagelig lyd og lys, er for oss mennesker. Forskning viser blant annet at pasienter som oppholder seg i lyse rom har en positiv effekt på mental helse, reduserer mengden smertestillende etter operasjon og forkorter innleggelsestiden. Dessuten er et lavt støynivå viktig for å unngå dårlige operasjoner.

Å velge materialer som bidrar til helende arkitektur har vært viktig under planleggingen av det nye sykehuset, forteller Martin Steen, informasjonssjef i LHL:

-Det har vært viktig for LHL å velge materialer og løsninger i det nye LHL-sykehuset på Gardermoen som sikrer best mulig luftkvalitet, innemiljø og pasientopplevelser.

 Derfor har Rockfon vært en sentral leverandør til LHL-sykehuset. Alle vegg- og himlingløsninger fra Rockfon lever nemlig opp til de strengeste krav til byggematerialer.

- Vi er glade for at vår høye materialstandard og brede produktportefølje gjør det mulig å imøtekomme krav og ønsker i alle deler av den moderne helsesektoren, sier Aas.

Vakker arkitektur og godt inneklima

For eksempel har produktet Rockfon® Sonar® dB 42 blitt brukt i sengerom og hotellrom, samt i treningsrom, kantine og i restauranten. En vesentlig fordel med overflaten er de lyddempende og lysreflekterende egenskapene. Overflaten gir en lysrefleksjon på hele 85 prosent og er i høyeste akustiske klasse A. 

Overflaten er dessuten utviklet med tanke på behagelige visuelle uttrykk, og gir plass til mange forskjellige estetiske valg med tanke på dimensjonering og farger.

- Alle disse egenskapene bidrar til en helende effekt på pasientenes fysiske og psykiske tilstand, og vi er derfor glade for at LHL-sykehuset har hatt fokus på dette, sier Aas.

Sykehuset vil stå ferdig ved årsskiftet 2017-2018.

EIENDOM/23. mars 2018

Blir taket det nye gulvet?

– Det ligger an til at takene i byene i fremtiden blir tatt i bruk i mye større omfang enn de gjør i dag. I alle fall om Knut Schreiner, sosiolog i arkitektfirmaet Rodeo får rett i sine antagelser. Han mener nemlig at taket kan bli det nye møtepunktet i mange bygårder. Les hele saken

SYKEHUS/23. mars 2018

Blir langsiktig eier av LHL sykehuset og helsehuset på Gardermoen

Hemfosa gjennomfører kjøpet av Aspelin Ramm sin eierandel på 35% i selskapet som eier LHL sykehuset og helsehuset på Gardermoen. Videreutviklingen av området kommer fortsatt til å skje gjennom den etablerte JV modellen med Aspelin Ramm. Hemfosa har i samband med transaksjonen sikret langsiktig finansieringen av sykehuset og helsehuset gjennom et grønt lån på 1,5 mrd kr fra Swedbank. Les hele saken

TREARKITEKTUR/22. mars 2018

Arven etter Norwegian Wood

I 2008 ble Stavanger-regionen europeisk kulturhovedstad. Et av de største prosjektene under arrangementet ble satt i gang i 2005, og ble til Norwegian Wood. Målet var, gjennom innovative forbildeprosjekter, å skape et utstillingsvindu for nyskapende miljøvennlig trearkitektur og videreutvikle den rike trearkitekturen i Norge og Stavanger. Les hele saken

Til toppen