Hempcrete - det ultimate grønne byggematerialet?

Hempcrete - det ultimate grønne byggematerialet?

Tidligere ble hemp brukt til å lage tau og klær. Nå kan hemp få et comeback som grønt byggemateriale. Se videoen som forklarer materialet hempcrete nærmere.

  • Produkt
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Hempbetong

James Savage i Green Built ønsker å revitalisere bruken av hemp ved å bygge hus av hempbetong, eller hempcrete. Dette er utviklet av den indre tredelen av hempplanten, et kalkbasert bindestoff og vann.

Kalken trenger ikke varmes opp i motsetning til vanlig betong, noe som påvirker co2-avtrykket i stor grad.

- Hempcrete har alle egenskapene vi ser etter i et byggemateriale, forteller Savage til New York Times.

Hempcrete fungerer godt som isolasjon, og Savage sier han ikke lenger trenger klimaanlegg etter å ha isolert veggene sine med hempcrete.

Bedre enn karbonnøytralt

I tillegg til materialets potensielle energibesparelser er hempcrete grønt på andre måter.

Materialet er fleksibelt, mugg- og skadedyrresistent og nærmest brannsikkert.

Dyrking og høsting av hemp beslaglegger karbondioksid som ellers ville blitt frigjort ved forråtnelse av planten. Dette gjør hempcrete bedre enn karbonnøytralt.

Utfordringer for hempcrete

Likevel er det noen utfordringer ved bruk av hempcrete. Det krever blant annet tykkere isolasjon enn andre byggematerialer.

Et annet, og litt større problem, er at hemp har vært ulovlig å dyrke i Amerika siden 1930-tallet.

Det ble nylig lov å drive noe hempdyrking for pilotprosjekter, men disse er ikke startet opp enda. Derfor må utbyggere importere råmaterialet fra utlandet.

Ønsker å bygge hempcrete modulhjem

I Europa er produktet derimot svært populært. Det ble utviklet i Frankrike på 1980-tallet og er brukt til å isolere et hus bygget av Prins Charles

Det finnes et par arkitekter og entreprenører som bruker hempcrete i Amerika, inkludert Tim Callahan som bygget Amerikas første hempcrete bolig i 2010.

James Savage mener det er på tide at hempcrete blir mer utbredt, og ønsker å utvikle mindre, leverbare modulhjem av materialet.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=MoYIBdzZYWI[/embed]

TRE/26. mars 2019

Verdens høyeste trebygning står ferdig i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen på 18 etasjer, som ligger i Brumunddal, er hele 85,4 meter høy. Bygningen inkluderer et hotell, private hjem og kontorlokaler. Metsä Woods raske, lyse og grønne Kerto® LVL-produkter (laminert finertre) ble brukt i de mellomliggende gulvelementene i bygningen. Les hele saken

Til toppen