Hempcrete - det ultimate grønne byggematerialet?

Hempcrete - det ultimate grønne byggematerialet?

Tidligere ble hemp brukt til å lage tau og klær. Nå kan hemp få et comeback som grønt byggemateriale. Se videoen som forklarer materialet hempcrete nærmere.

  • Produkt
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Hempbetong

James Savage i Green Built ønsker å revitalisere bruken av hemp ved å bygge hus av hempbetong, eller hempcrete. Dette er utviklet av den indre tredelen av hempplanten, et kalkbasert bindestoff og vann.

Kalken trenger ikke varmes opp i motsetning til vanlig betong, noe som påvirker co2-avtrykket i stor grad.

- Hempcrete har alle egenskapene vi ser etter i et byggemateriale, forteller Savage til New York Times.

Hempcrete fungerer godt som isolasjon, og Savage sier han ikke lenger trenger klimaanlegg etter å ha isolert veggene sine med hempcrete.

Bedre enn karbonnøytralt

I tillegg til materialets potensielle energibesparelser er hempcrete grønt på andre måter.

Materialet er fleksibelt, mugg- og skadedyrresistent og nærmest brannsikkert.

Dyrking og høsting av hemp beslaglegger karbondioksid som ellers ville blitt frigjort ved forråtnelse av planten. Dette gjør hempcrete bedre enn karbonnøytralt.

Utfordringer for hempcrete

Likevel er det noen utfordringer ved bruk av hempcrete. Det krever blant annet tykkere isolasjon enn andre byggematerialer.

Et annet, og litt større problem, er at hemp har vært ulovlig å dyrke i Amerika siden 1930-tallet.

Det ble nylig lov å drive noe hempdyrking for pilotprosjekter, men disse er ikke startet opp enda. Derfor må utbyggere importere råmaterialet fra utlandet.

Ønsker å bygge hempcrete modulhjem

I Europa er produktet derimot svært populært. Det ble utviklet i Frankrike på 1980-tallet og er brukt til å isolere et hus bygget av Prins Charles

Det finnes et par arkitekter og entreprenører som bruker hempcrete i Amerika, inkludert Tim Callahan som bygget Amerikas første hempcrete bolig i 2010.

James Savage mener det er på tide at hempcrete blir mer utbredt, og ønsker å utvikle mindre, leverbare modulhjem av materialet.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=MoYIBdzZYWI[/embed]

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen